Ανοιχτή επιστολή στήριξης στην Χίλαρι Κλίντον από νικητές του Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών

Ανοιχτή επιστολή στήριξης στην Χίλαρι Κλίντον από νικητές του Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή επιστολή προς τον αμερικανικό λαό με την οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους στη Χίλαρι Κλίντον συνέταξαν 19 Αμερικανοί βραβευμένοι με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών μεταξύ των οποίων και ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

Οι συντάκτες της εν λόγω επιστολής κάνουν μια αναφορά στις διαφορές που εντοπίζουν ανάμεσα στους δύο αντιπάλους για την αμερικανική προεδρία και εκδηλώνουν την προτίμησή τους για τη Χίλαρι Κλίντον λέγοντας πως είναι το κατ'εξοχήν κατάλληλο πρόσωπο για να αναλάβει καθήκοντα προέδρου. Αντιθέτως, σημειώνουν, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πλέον ακατάλληλος.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της Κλίντον οι βραβευμένοι οικονομολόγοι ξεχωρίζουν το γεγονός ότι διαθέτει εμπειρία στη δημόσια διοίκηση. «Οταν καταθέτει προτάσεις για επενδύσεις στις υποδομές, την εκπαίδευση και την καινοτομία και όταν υποστηρίζει μεταρρυθμίσεις στο θέμα του προσφυγικού γνωρίζει πολύ καλά για τι πράγμα μιλάει», σημειώνουν και προσθέτουν πως μεταξύ άλλων «η Κλίντον αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης και διαθέτει την εμπειρία και την ιδιοσυγκρασία που απαιτείται για να διαχειριστεί θέματα οικονομίας τόσο σε καλές περιόδους όσο και σε περιόδους αστάθειας».

Αντιθέτως, «ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει καμία εμπειρία στη δημόσια διοίκηση και το σχέδιο του για την οικονομία είναι ασυνάρτητο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. Οι οικονομολόγοι κάνουν επίσης αναφορά και «στις απειλές Τραμπ για εμπορικό πόλεμο με κάποιους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, το σχέδιο του να απελάσει εκατομμύρια μετανάστες και τη φοροδιαφυγή τρισεκατομμυρίων» τονίζοντας ότι όλες αυτές οι προτάσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις βάσεις για την ευημερία στις ΗΠΑ αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Οσο για τις τοποθετήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς πέραν των θεμάτων για την οικονομία, οι συντάκτες της επιστολής εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους.

«Δεν συμφωνούμε όλοι με καθεμία από τις προτάσεις της Κλίντον, αλλά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση η επιλογή είναι ξεκάθαρη: Η Χίλαρι Κλίντον είναι μακράν η καλύτερη υποψήφια για την προεδρία τόσο για την οικονομία όσο και για τη χώρα», καταλήγει η επιστολή.

Τα 19 άτομα που υπογράφουν την επιστολή είναι τα ακόλουθα:

Kenneth Arrow (1972)

Angus Deaton (2015)

Peter Diamond (2010)

Oliver Hart (2016)

Daniel Kahneman (2002)

Robert Lucas (1995)

Eric Maskin (2007)

Daniel McFadden (2000)

Robert Merton (1997)

Roger Myerson (2007)

Edmund Phelps (2006)

Alvin Roth (2012)

Thomas Sargent (2011)

Thomas Schelling (2005)

William Sharpe (1990)

Robert Shiller (2013)

Christopher Sims (2011)

Robert Solow (1987)

Joseph Stiglitz (2001)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή