Κρεμλίνο: Αβάσιμες οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΜΙ5

Κρεμλίνο: Αβάσιμες οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΜΙ5

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Κατηγορηματικά διέψευσε χθες το Κρεμλίνο τους ισχυρισμούς του επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, Αντριου Πάρκερ, στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ότι η Ρωσία λαμβάνει εχθρικά μέτρα εναντίον του Λονδίνου, τα οποία δυνάμει θα μπορούσαν να απειλήσουν σοβαρά τη χώρα.

«Αυτές οι δηλώσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφερε ο Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας. Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Πάρκερ στη βρετανική εφημερίδα, στην οποία διατύπωσε την άποψη ότι παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τους ισλαμιστές τρομοκράτες, οι εχθρικοί κρατικοί παράγοντες με βασικό ύποπτο τη Ρωσία αποτελούν εξίσου μεγάλο κίνδυνο. «Διαρκώς επιθετικότερη» χαρακτήρισε τη Ρωσία ο επικεφαλής της ΜΙ5 στον «Γκάρντιαν».

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλο το εύρος των κρατικών οργάνων και εξουσιών για να προωθήσει την πολιτική της στο εξωτερικό με τρόπους όλο και πιο επιθετικούς, συμπεριλαμβανομένων μεθόδων όπως η προπαγάνδα, η κατασκοπεία, οι υπονομευτικές ενέργειες και οι κυβερνοεπιθέσεις», προειδοποίησε ο Πάρκερ. «Η Ρωσία έχει αναλάβει δράση σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα. Είναι αποστολή της ΜΙ5 να την εμποδίσει», συμπλήρωσε.

«Η Ρωσία μοιάζει να αυτοπροσδιορίζεται από την αντίθεσή της στη Δύση και συμπεριφέρεται ανάλογα. Μπορεί να το διαπιστώσει κανείς επί τόπου από τις ρωσικές δραστηριότητες σε Ουκρανία και Συρία. Υπάρχει όμως και μια αόρατη δραστηριότητα με την κυβερνο-απειλή.

Η Ρωσία είναι επί δεκαετίες μια συγκεκαλυμμένη απειλή. Αυτό που είναι πλέον διαφορετικό είναι πως υπάρχουν όλο και περισσότερες διαθέσιμες μέθοδοι», κατέληξε. «Μέχρις ότου κάποιος παράσχει αποδείξεις, θα θεωρήσουμε αυτές τις δηλώσεις αστήριχτες και αβάσιμες», ήταν το σχόλιο του Κρεμλίνου.

Ειρωνικά ήταν τα σχόλια άλλων Ρώσων πολιτικών. «Θα ήθελα να ρωτήσω τον επικεφαλής της ΜΙ5 αν βλέπει και πίσω από τον διορισμό του Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ρωσικό δάκτυλο», αναρωτήθηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα και απέφυγε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο σε ποστ της στο Twitter εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός πως ένας επαγγελματίας παγιδεύτηκε στο δικό του κόσμο, που έχει διαμορφωθεί από την προπαγάνδα. Στο ίδιο μήνυμα υπήρχε πόστερ της ταινίας, παραγωγής του 1966, «Ερχονται οι Ρώσοι». Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Λονδίνου – Μόσχας είχαν πληγεί μετά τη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο με το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο στο Λονδίνο το 2006, ενώ οι εντάσεις κλιμακώθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες εξαιτίας των ρωσικών ενεργειών στη Συρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή