Η σύγκριση Κόουμι με Χούβερ

Η σύγκριση Κόουμι με Χούβερ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον διορισμό του στη διεύθυνση του FBI το 2013 από τον πρόεδρο Ομπάμα, ο Τζέιμς Κόουμι έχει επανειλημμένως μιλήσει για τις σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, όπως την πρωτοβουλία του προκατόχου του και ιδρυτή του σύγχρονου FBI Τζ. Εντγκαρ Χούβερ να θέσει υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση τον ηγέτη του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και να αξιοποιήσει τις κασέτες σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τον Κινγκ στην αυτοκτονία.

«Ο λόγος που επιμένω στα θέματα αυτά είναι για να διασφαλίσω ότι θα θυμόμαστε τα σφάλματά μας και θα διδαχθούμε από αυτά», είχε πει πέρυσι ο Κόουμι μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

Σήμερα, όμως, ο Κόουμι δέχεται επικρίσεις για «χονδροειδή» παρέμβαση στην προεκλογική αναμέτρηση, με ορισμένους ιστορικούς να τον συγκρίνουν με τον Χούβερ. Η σύγκριση αυτή, όμως, είναι το λιγότερο υπερβολική. Ο Χούβερ, διευθυντής του FBI από το 1924 μέχρι και το 1972, διαχειρίσθηκε την υπηρεσία ως προσωπικό του φέουδο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Σύνταγμα, για να υπηρετήσει τους πολιτικούς και ενίοτε τους προσωπικούς του στόχους. Η ταύτιση Χούβερ και Κόουμι αφορά την προσπάθεια του Χούβερ να ευνοήσει την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανού Τόμας Ντιούι στις εκλογές του 1948 έναντι του προέδρου Χάρι Τρούμαν, απόπειρα που απέβη άκαρπη.

Για τους επικριτές του, ο Κόουμι παραβίασε κατάφωρα δύο φορές τον όρκο του, δίνοντας στο FBI πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία. Οι υποστηρικτές του, όμως, αντιτείνουν ότι η αντιπαράθεση αυτή αποδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο διοικητής μιας ομοσπονδιακής διωκτικής υπηρεσίας σε μια προεκλογική περίοδο πρωτόγνωρης πολιτικής πόλωσης, καχυποψίας και αλληλοκατηγοριών.

Ο Κόουμι απασχόλησε για πρώτη φορά την επικαιρότητα το 2004, εξασφαλίζοντας τα εύσημα του Τύπου και των Δημοκρατικών, παρά την ιδιότητά του ως υφυπουργού του περιβόητου «εκτελεστή» υπουργού Δικαιοσύνης του Τζορτζ Μπους του νεότερου, Τζον Ασκροφτ.

Ο σημερινός διευθυντής του FBI είχε τότε αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού εξαιτίας της νοσηλείας του Ασκροφτ σε νοσοκομείο της Ουάσιγκτον, αρνούμενος να υπογράψει τη συνέχιση του προγράμματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης από την υπηρεσία NSA, το οποίο θεωρούσε παράνομο. Οταν ο Κόουμι ενημερώθηκε ότι δύο ανώτατα στελέχη του Λευκού Οίκου κατευθύνονταν στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο Ασκροφτ, για να εξασφαλίσουν την υπογραφή του ίδιου του υπουργού, ο σημερινός επικεφαλής του FBI έσπευσε με το υπηρεσιακό του όχημα στο νοσοκομείο για να εμποδίσει την υπογραφή της διαταγής παράτασης των παρακολουθήσεων. Το περιστατικό είχαν περιγράψει με γλαφυρά χρώματα οι εφημερίδες, εμφανίζοντας τον Κόουμι ως ηρωικό υπηρέτη της Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή