Η μείωση των παραγγελιών απειλεί την απασχόληση στη μεταποίηση

Η μείωση των παραγγελιών απειλεί την απασχόληση στη μεταποίηση

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισφαλείς είναι οι θέσεις εργασίας στη μεταποίηση, καθώς, παρά το γεγονός ότι και τον Οκτώβριο παρατηρήθηκε αύξησή τους στον κλάδο, οι ενδείξεις, με βάση το επίπεδο παραγγελιών, το κόστος εισροών, αλλά και τις τιμές εκροών, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. Ενδεικτικό των ανωτέρω είναι ότι ο δείκτης PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα) κατέγραψε χαμηλό πέντε μηνών τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στις 48,6 μονάδες από 49,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο όγκος των νέων παραγγελιών, τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για τις ξένες αγορές, υποχώρησε περαιτέρω τον Οκτώβριο. Το παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι οι εταιρείες αύξησαν το προσωπικό τους, τάση όμως που, σύμφωνα με την ανάλυση της Markit, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του έτους. «Καθώς το κόστος εισροών εξακολουθεί να αυξάνεται, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση των τιμών πώλησης από τους κατασκευαστές, η πιθανότητα διατήρησης του ρυθμού αύξησης των θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του έτους είναι αμυδρή», σχολίασε ο Σάμιουελ Αγκας, οικονομολόγος της IHS Markit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός όγκος νέων παραγγελιών υποχώρησε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με τη μείωση να αφορά τόσο τις παραγγελίες για την εγχώρια αγορά όσο και αυτές για την εξωτερική αγορά. Αντίστοιχη εικόνα για τον κλάδο της μεταποίησης καταγράφεται και στη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Οκτώβριο. Ειδικά για τον τομέα της βιομηχανίας, η έρευνα του ΙΟΒΕ καταγράφει θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους επόμενους μήνες αλλά διεύρυνση των αρνητικών εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση. Η οριακή άνοδος του δείκτη βιομηχανίας τον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των προσδοκιών στις υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη και την παράλληλη επιδείνωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές, είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (93,8 μονάδες από 91,4). Αναλύοντας τους επιμέρους δείκτες, το ΙΟΒΕ παρατηρεί ότι η ολοκλήρωση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων της πρώτης αξιολόγησης αμβλύνει την αβεβαιότητα στο οικονομικό πεδίο. Εκτιμά επίσης ότι η σταδιακή βελτίωση του δείκτη του οικονομικού κλίματος λειτουργεί ως πρόδρομο μέγεθος για την άμβλυνση της ύφεσης και στην πραγματική οικονομία και την επιστροφή σε οριακά θετικούς ρυθμούς στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε οριακά θετικούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του έτους διαπιστώνει το ΙΟΒΕ στη μηνιαία έρευνα για την ελληνική οικονομία αναλύοντας τους επιμέρους δείκτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή