Παράθυρο προσλήψεων τα νέα υπουργεία

Παράθυρο προσλήψεων τα νέα υπουργεία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας, αλλά και του κόστους λειτουργίας του κράτους, μέσω και προσλήψεων, θα φέρει η δημιουργία περισσότερων υπουργείων που προβλέπουν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα τα οποία εγκρίθηκαν από το ΣτΕ. Περισσότερα υπουργεία στην πράξη σημαίνει ακόμα περισσότεροι σύμβουλοι αλλά και περισσότερες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, περισσότερα χαρτιά που πρέπει να μεταφερθούν από γραφείο σε γραφείο, δηλαδή μεγαλύτερη γραφειοκρατία. Το κόστος συντήρησης της γραφειοκρατίας ή αλλιώς διαχείρισης του κράτους είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στην Ελλάδα, το αμέσως επόμενο κράτος είναι η Ιταλία, όπου το κόστος αυτό είναι στο 4%, ενώ στη Γαλλία είναι στο 2,5%.

Το «σύστημα Lego», ο τρόπος που χωρίζονται και ενώνονται τα υπουργεία, τον οποίο ακολουθεί η κυβέρνηση –όπως και πολλές προηγούμενες– έχει στόχο από τη μια τη δημιουργία εντυπώσεων και από την άλλη την υπουργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων «υπουργοποιήσιμων» στελεχών ώστε να σταματήσουν οι γκρίνιες. Παράλληλα, όμως, τα νέα υπουργεία είναι και ένας τρόπος να ξεπεραστούν οι αυστηρά ελεγχόμενες προσλήψεις που μπορεί να πραγματοποιήσει το κεντρικό κράτος με βάση την αναλογία 5 προς 1. Τα υπουργεία έχουν τη δυνατότητα – ικανότητα να «γεννούν» οργανισμούς, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, στους οποίους στη συνέχεια μπορούν να πραγματοποιηθούν προσλήψεις μέσω κοινοτικών προγραμμάτων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που έπειτα από τόσες απογραφές υπάρχουν ακόμα οργανισμοί με υπαλλήλους που δεν εμφανίζονται πουθενά.

Καθόλου αμελητέο εξάλλου δεν είναι και το κόστος που απαιτείται κάθε φορά που ένα υπουργείο μετονομάζεται για να προσαρμοστεί τυπικά στα νέα δεδομένα από την αλλαγή ταμπέλας έως το τύπωμα νέων επιστολόχαρτων και καρτών.

Ενδεικτικό είναι το κόστος της λειτουργίας του υπουργείου Επικρατείας – Συντονισμού – Ενημέρωσης που τελεί υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με υπουργό Επικρατείας τον Νίκο Παππά, υπουργό Επικρατείας υπεύθυνο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου τον Αλέκο Φλαμπουράρη, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ τον Τέρενς Κουίκ και την Ολγα Γεροβασίλη υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπο. Πρόκειται για έναν οργανισμό με 430 οργανικές θέσεις, 4 γενικές γραμματείες και κόστος λειτουργίας 7,5 εκατομμύρια ευρώ στα οποία θα πρέπει να προστεθεί περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία των συμβούλων, εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Πάντως, η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της προχθές το βράδυ ανέφερε ότι πρόκειται για σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, δεν έχουν προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό. «Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο ανασχηματισμός αυτή την στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα του πρωθυπουργού», τονίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή