Αύξηση θέσεων μέσω κινητικότητας

Αύξηση θέσεων μέσω κινητικότητας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερο Δημόσιο –παρά την οικονομική κρίση– υποσχέθηκαν στους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Η πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία περισσότερων δημοσίων οργανισμών με αντίστοιχη αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 10% – 15% αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα στον δημόσιο τομέα, που αναμένεται να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Η πρόθεση της κυβέρνησης να διογκώσει τον δημόσιο τομέα είναι, άλλωστε, φανερή από τους σχεδιασμούς που αφορούσαν στη δημιουργία νέων υπουργείων με βάση τα προεδρικά διατάγματα που είχαν προωθηθεί στο ΣτΕ. Χαρακτηριστικά, στο ίδιο πνεύμα οι δύο υπουργοί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξέθεσαν στους συνδικαλιστές την πολιτική προσλήψεων της κυβέρνησης στον δημόσιο τομέα. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι δημόσιες δαπάνες απορροφούν το 55% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 70% αποτελεί το ανελαστικό μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.

Το μέτρο της κινητικότητας τυπικά έχει στόχο την αποτελεσματικότερη διάρθρωση και άρα λειτουργία του Δημοσίου μέσω της κάλυψης κενών θέσεων, εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, με την οικειοθελή μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Βερναρδάκης: Τεχνικό ζήτημα

Ωστόσο, ο κ. Βερναρδάκης καθησυχάζοντας τους συνδικαλιστές υποσχέθηκε ότι ουσιαστικά δεν θα αλλάξει τίποτα εφόσον, όπως είπε, πρόκειται για τεχνικό ζήτημα που καλείται να εξορθολογίσει τις μετακινήσεις. Θα αλλάξει τον άναρχο τρόπο των αποσπάσεων και θα προβλέπει ρυθμιστικό παράγοντα, που θα ελέγχει τα αιτήματα μετακίνησης και θα τα συνδυάζει με τις ανάγκες της υπηρεσίας αποχώρησης.

Αλλωστε θα υπάρχει εκπροσώπηση της ΑΔΕΔΥ στην Κεντρική Αρχή Κινητικότητας, δεσμεύτηκε ο υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στην περίφημη ψηφιοποίηση των οργανογραμμάτων των υπουργείων, που θα μπορούσε να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δομής του Δημοσίου, αλλά και των ενδεχόμενων ελλείψεων στο σχέδιο νόμου, προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπογραφούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, αφήνοντας δηλαδή και πάλι ανοιχτή την πόρτα στην αναβολή και τη διάθεση του εκάστοτε υπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή