Φορολογικά κίνητρα αντί ακατάσχετου

Φορολογικά κίνητρα αντί ακατάσχετου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που θα εγκαταστήσουν και θα χρησιμοποιούν για το μεγαλύτερο τμήμα του τζίρου τους μηχανήματα POS στις συναλλαγές τους με τους πολίτες αναζητεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την εγκατάλειψη του σχεδίου για τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, καθώς οι επικεφαλής των θεσμών ήταν αντίθετοι από την πρώτη στιγμή που η πρόταση «έπεσε» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή, η δεύτερη πρωθυπουργική εξαγγελία (η πρώτη ήταν ο ακατάσχετος), αυτή της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, φαίνεται ότι «κλείδωσε» αλλά με υψηλούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 50% για όσους αποφασίσουν να γνωστοποιήσουν στην εφορία αδήλωτο χρήμα.

Με την άφιξη των δανειστών στην Ελλάδα (ενδεχομένως και νωρίτερα καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τεχνικά κλιμάκια) οι διατάξεις για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και το περιουσιολόγιο θα προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή, ώστε να τεθούν σε ισχύ από το 2017.

Ειδικότερα:

• Ηλεκτρονικές πληρωμές. Το σχέδιο προβλέπει λοταρίες και επιπλέον έκπτωση φόρου (πέραν του αφορολόγητου ορίου) για τους φορολογούμενους αλλά και τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών τους. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η παροχή μόνο του αφορολόγητου ορίου για όσους πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» δεν φαίνεται να επαρκεί και γι’ αυτόν τον λόγο γίνονται διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας, προκειμένου να βρεθούν τα φορολογικά κίνητρα που θα ενδυναμώσουν το μέτρο.

Από το 2017 μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Το νέο έτος, η εφορία θα κάνει δεκτές μόνο όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking). Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων. Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.

Σημειώνεται ότι όλες οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να έχουν μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS), ενώ οι μεταξύ των επιχειρήσεων συναλλαγές θα γίνονται από την 1η Ιανουαρίου με χρεωστικές, πιστωτικές ή e-banking για ποσά άνω των 50 ευρώ.

• Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων. Οσοι αποφασίσουν να αποκαλύψουν τα «κρυφά» εισοδήματά τους στην εφορία θα καταβάλλουν φόρο που θα φθάνει έως και 60%. Σύμφωνα με πληροφορίες, δανειστές και κυβέρνηση ήρθαν σε συμφωνία για το πλαίσιο που θα διέπει την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά και αυτά που βρίσκονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων θα προβλέπει:

– Φόρο με συντελεστή 50% για όσους εμφανίσουν στην εφορία τα χρήματά τους χωρίς να έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα από τις φορολογικές αρχές, δηλαδή χωρίς να έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος.

– Φόρο με συντελεστή 55% για όσους έχουν κρυφά εισοδήματα, αλλά γι’ αυτούς έχει ξεκινήσει ο έλεγχος χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί.

– Φόρο με συντελεστή 60% για τις περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

• Περιουσιολόγιο. Αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2017 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα που θα δημιουργηθεί στο taxis για το σύνολο της περιουσίας. Το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει στοιχεία για τις συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού, ακίνητα αλλά και κεφάλαια στο εξωτερικό καθώς και όλα τα δεδομένα που έχει η εφορία, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή