Μήνυμα Κοτζιά – Λαβρόφ προς Αγκυρα: Να γίνονται σεβαστά τα σύνορα

Μήνυμα Κοτζιά – Λαβρόφ προς Αγκυρα: Να γίνονται σεβαστά τα σύνορα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινό μήνυμα προς την Αγκυρα, με αφορμή τις πρόσφατες τοποθετήσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάννης έστειλαν την Τετάρτη, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Κοτζιάς και Σέργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε λακωνικά ότι η Τουρκία οφείλει, όπως όλοι, «να σέβεται το διεθνές δίκαιο» που απορρέει από τις διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, σημείωσε ότι η ελληνική καρδιά φτάνει μέχρι την Ινδία, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά σύνορα, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά.

«Η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο, κι όχι φυλακή», είπε, ούτε να χρησιμοποιείται ως όργανο για εκ των υστέρων ηθικολογία. Ο κ. Κοτζιάς στάθηκε επίσης στην ανάγκη διαλόγου και συνεργασίας ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, παρά τα προβλήματα στις διμερείς τους σχέσεις.

Σχετικά με τη συνάντηση των δύο υπουργών, «περιεκτικές και συγκεκριμένες, σε κλίμα φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού θέσεων κάθε πλευράς, που απεικονίζουν στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τις συζητήσεις στην Αθήνα.

«Επισημάναμε ότι αναπτύσσεται ενεργά ο πολιτικός διάλογος, οι επαφές των υπουργείων στον τομέα ενέργειας αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφτηκαν κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η υπογραφή της συμφωνίας σήμερα δείχνει ότι καλύπτουμε με τον σχεδιασμό μας μία μακροπρόθεσμη περίοδο και δεν περιοριζόμαστε σε ζητήματα επικαιρότητας», τόνισε ο κ. Λαβρόφ. «Συμφωνούμε ότι υπάρχει δυναμική ως προς τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, γενικότερα, τα θέματα της ελληνικής και ρωσικής εξωτερικής πολιτικής για τη Μ. Ανατολή, τη Β. Αφρική, αλλά και τη Λιβύη, ενώ αναδείχθηκε και η «ανάγκη να ακολουθείται πολιτική σταθερότητας για την Αίγυπτο».

«Σε μία εποχή αστάθειας στην περιοχή μας, η Ελλάδα είναι η χώρα της σταθερότητας, που έχει πάρει πρωτοβουλέις για ειρήνη, συνεννόηση και συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Λαβρόφ, από την πλευρά του, αναφερόμενος στις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη, Υεμένη και Ιράκ, είπε πως «η κατάσταση δεν μας δίνει πολλές ελπίδες» και ότι υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών «ενιαία γραμμή να υλοποιηθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ως προς τη Συρία, την Υεμένη και τη Λιβύη, ενώ ως προς το Ιράκ, ας μιλήσει ο Οργανισμός».

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι πολύ γερές», επεσήμανε ο κ. Λαβρόφ στο πέρας της συνάντησης.

Απαραίτητη η έγκριση των Βρυξελλών για τον Turkish Stream

«Μόνο αν πάρουμε την έγκριση από τις Βρυξέλλες θα επεκτείνουμε την δεύτερη γραμμή του αγωγού Turksih Stream έως την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Λαβρόφ, μιλώντας κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν παρατηρείται πρόοδος στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης, ενώ επεσήμανε ότι η Μόσχα τηρεί τις συμφωνίες του Μίσνκ και περιμένει να πράξει και το ίδιο η Ουκρανία. «Πάντα τηρούμε τον λόγο μας, αυτό είναι παράδοση της διπλωματίας μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη Συρία, σχολίασε ότι «κάποιοι επιθυμούν να μην γίνει ο διαχωρισμός της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους μαχητές του “Μετώπου αλ Νούσρα”».

Μιλώντας για την παρούσα κατάσταση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον συστηματικό διάλογο που έχει θεσμοθετηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Στην προσφώνησή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε τον κ. Λαβρόφ κορυφαίο διπλωμάτη και οραματιστή με στρατηγική σκέψη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή