Λαβρόφ: «Να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο»

Λαβρόφ: «Να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο»

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις έκρυβαν οι χθεσινές δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και τον ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιά. Από την ελληνική πλευρά, προφανώς, αξιολογείται σε υψηλή θέση η απάντηση που έδωσε ο κ. Λαβρόφ, ως προς την ανάγκη «σε όλα τα ζητήματα να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο που απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις», στο ερώτημα για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κοτζιάς τόνιζε σε ελαφρώς ειρωνικό τόνο ότι «Η ιστορία της ελληνικής καρδιάς φτάνει μέχρι την Ινδία» και συμπλήρωνε: «Αλλά τα σύνορα της καρδιάς μας δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου. Ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός».

Κατά τα λοιπά, διεφάνη χθες ότι ο κ. Λαβρόφ αξιοποίησε την ευκαιρία της παρουσίας του σε μια χώρα-μέλος των ευρωατλαντικών δομών, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα για τη διακριτή παρουσία και άποψη της Μόσχας ως προς τα μέτωπα της Συρίας, του Ιράκ και της Λιβύης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαβρόφ ενέταξε σαφώς και το Κυπριακό, μιλώντας για ανάγκη σεβασμού των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Είμαστε ισχυρά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές του Κυπριακού, είμαστε ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης αυτών των αρχών, της καινούργιας ερμηνείας αυτών των αρχών, να τεθούν τεχνητές προθεσμίες επίλυσης του Κυπριακού. Και βεβαίως είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ. Ο κ. Παυλόπουλος, από την πλευρά του, σχολίασε για το συγκεκριμένο θέμα ότι οποιαδήποτε πρόταση για τη λύση του Κυπριακού που δεν θα προβλέπει πλήρη έννοια της κυριαρχίας «θα δημιουργήσει ένα, κυριολεκτικά, καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε. και εκείνων που αποτελούν σήμερα μέλη της και εκείνων που πρόκειται να γίνουν».

Το Συριακό

Ως προς το Συριακό, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι «κάποιοι σαμποτάρουν τις προσπάθειες για πολιτική διευθέτηση στη Συρία» και επανέλαβε την πάγια ρωσική θέση για τους λανθασμένους υπολογισμούς της Δύσης ως προς τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει συνολικά στην περιοχή η λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη». «Εμείς κάναμε έκκληση να μη γίνουν αλλαγές καθεστώτων μη αρεστών, αλλά να υπάρξει ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των εθνοτήτων και όλων των θρησκειών σε Αίγυπτο, Λιβύη και Συρία», είπε και συμπλήρωσε «χαιρόμαστε που στην Αίγυπτο –όχι βέβαια χωρίς προβλήματα– η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και εμείς υποστηρίζουμε αυτή την πορεία». Περιέγραψε τη Λιβύη ως ένα κράτος που «σχεδόν δεν υπάρχει», το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί εκ νέου καθώς, όπως είπε, η Ρωσία δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι θα αποτελεί μια «μαύρη τρύπα».

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Κοτζιάς τόνισαν την ανάγκη να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο κ. Κοτζιάς, μάλιστα, επισήμανε ότι «η Ελλάδα πιστεύει στην ανάγκη μιας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και όχι ενάντια στη Ρωσία». Και προσέθεσε πως «ακόμη και σε περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, που ήταν οξυμένες οι σχέσεις της τότε ΕΣΣΔ με τη Δύση, καταφέραμε να διαμορφώσουμε τη Συμφωνία του Ελσίνκι, ένα πλαίσιο όπου διασφαλίζονταν τα δικαιώματα των πολιτών, αναγνωρίζονταν τα σύνορα όπως είχαν καθοριστεί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σταθεροποιούνταν οι σχέσεις Δύσης και Ανατολής».

Με τον κ. Λαβρόφ σύντομη συνάντηση είχε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ανησυχία του προς τον Ρώσο ΥΠΕΞ για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή