Πλήθος στο τελευταίο «αντίο» στον Κ. Στεφανή

Πλήθος στο τελευταίο «αντίο» στον Κ. Στεφανή

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και παρουσία πλήθους κόσμου κηδεύτηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών ο ιατρός, ακαδημαϊκός και πολιτικός Κωνσταντίνος Στεφανής. Στο Πρώτο Νεκροταφείο βρέθηκαν για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον κορυφαίο καθηγητή ψυχιατρικής, που ξεχώριζε για το ήθος και την ευγένειά του, oι υπουργοί Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και Παιδείας Νίκος Φίλης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Δημήτρης Τσοβόλας, αλλά και εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου όπως ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, πρόεδροι Ιατρικών Σχολών κ.ά.

Ο Κωνσταντίνος Στεφανής γεννήθηκε το 1928 στην Καλαμπάκα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου απέκτησε την ειδικότητα της νευρολογίας – ψυχιατρικής και αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 1960. Κατά την περίοδο 1960 – 1965 μετεκπαιδεύτηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ του Καναδά, στο Εθνικό Ιδρυμα Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ και στο ψυχιατρικό νοσοκομείο St. Elizabeth’s στην Ουάσιγκτον. Το 1970 εξελέγη τακτικός καθηγητής και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε διευθυντής του τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1994 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος (2006).Υπήρξε μεταξύ άλλων πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ψυχιατρικής και Νευρολογικής Εταιρείας, μέλος του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου του Κράτους, των Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και πρόεδρος επιτροπών του ΠΟΥ. Ο Κωνσταντίνος Στεφανής, που διατηρούσε στενή φιλία με τον Ανδ. Παπανδρέου, ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (1996 – 2000), ενώ από τον Ιούνιο 2002 έως τον Μάρτιο 2004 διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας και διαχειρίστηκε, μεταξύ άλλων, την «κρίση» στις σχέσεις ΕΚΠΑ και κυβέρνησης για το νοσοκομείο «Αττικόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή