Ξεπαγώνει η επένδυση των VLTs από ΟΠΑΠ

Ξεπαγώνει η επένδυση των VLTs από ΟΠΑΠ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησαν η κυβέρνηση και η Επιτροπή Ελέγχου Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στο θέμα των παιγνιομηχανών (VLTs) του ΟΠΑΠ. Η ΕΕΕΠ ενέκρινε νέο κανονισμό διεξαγωγής του τυχερού παιγνίου των VLTs, ο οποίος φαίνεται ότι κλείνει οριστικά το μέτωπο ΟΠΑΠ και Ελληνικού Δημοσίου που είχε ανοίξει το καλοκαίρι του 2015.

Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ αποσύρθηκε εν πολλοίς από τη νομική διαμάχη με το ελληνικό Δημόσιο σχετικά με τους όρους διεξαγωγής των τυχερών παιγνίων μέσω παιγνιομηχανών. Συγκεκριμένα αποσύρθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσφυγής, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που είχε καταθέσει ο ΟΠΑΠ στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου το καλοκαίρι του 2015. Παραμένει μόνο μία πολύ μικρότερου ύψους διεκδίκηση, που στοχεύει στην αποκατάσταση της ζημίας που είχε η εταιρεία τους τελευταίους 18 μήνες εξαιτίας του εκτροχιασμού του έργου των VLTs. Παράλληλα, σε ανακοίνωση χθες προς το Χ.Α., η διοίκηση του ΟΠΑΠ έκανε γνωστό ότι «ξεπαγώνει» την υλοποίηση του έργου. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στους επόμενους δύο μήνες θα λειτουργήσουν τα πρώτα gaming halls, γνωστά με την ονομασία Play.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ επένδυε στο έργο, χωρίς ωστόσο να λειτουργεί καταστήματα. Eπίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι οι παιγνιομηχανές, γνωστές και ως «φρουτάκια», σε αντίθεση με όσα σχεδιάζονταν αρχικά, θα φιλοξενηθούν και στα παραδοσιακά πρακτορεία του ΟΠΑΠ, σε όσα τουλάχιστον διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και υποδομές. Σημειώνεται ότι ο όρος που προβλέπει κατ’ ελάχιστον 3 τ.μ. για κάθε παιγνιομηχανή παραμένει ως έχει.

O ΟΠΑΠ μετέβαλε τη στάση του απέναντι στο έργο, έπειτα από τη στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησαν η κυβέρνηση και η ΕΕΕΠ. Ειδικότερα, η ΕΕΕΠ απέσυρε το επιβαλλόμενο όριο των 80 ευρώ ως μέγιστη απώλεια χρημάτων του παίκτη σε ημερήσια βάση. Επίσης απέσυρε τον όρο που επέβαλε στην κάρτα παίκτη, την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ. Ο ΟΠΑΠ αντέδρασε στους προαναφερόμενους όρους, θεωρώντας ότι τα όρια χρόνου και χρήματος στις παικτικές συνεδρίες που έθετε ο προηγούμενος κανονισμός θα ενθάρρυναν τη συμμετοχή των παικτών στις παράνομες παιγνιομηχανές. Επίσης, η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ θα έθετε εκτός πελατολογίου του όλους τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα.

Με βάση τον νέο κανονισμό, ο παίκτης θέτει μόνος του τους περιορισμούς στις παικτικές συνεδρίες του (αυτοπεριορισμός). Κάθε πτυχή όμως του παιγνίου παρακολουθείται ηλεκτρονικά από την ΕΕΕΠ μέσω της υποχρεωτικής χρήσης της μοναδιαίας κάρτας παίκτη. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η αλλαγή του όρου πώλησης και κατανάλωσης αλκοόλ στα gaming halls. Οι παίκτες θα μπορούν να καταναλώνουν ποτά με αλκοολικό βαθμό έως 15%.

Η αγορά αντέδρασε πολύ θετικά στο άκουσμα της δημοσιοποίησης του νέου κανονισμού διεξαγωγής του παιγνίου των VLTs. Oι αναλυτές εξέδωσαν ανακοινώσεις με θετικά σχόλια για την πορεία της μετοχής, ενώ η τιμή της μετοχής της εταιρείας έκλεισε χθες 7,24% υψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης. Η Eurobank Εquities έκανε λόγο χθες για έναν «λογικό κανονισμό λειτουργίας των VLTs», που συνιστά καταλύτη για την πορεία της εταιρείας. «Η τροποποίηση της ρύθμισης σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, η Morgan Stanley ανέφερε ότι «ο ΟΠΑΠ χτύπησε jackpot με τα VLTs» και ότι ο νέος κανονισμός της ΕΕΕΠ μπορεί να προσθέσει από 1,8 έως 4,0 ευρώ στη μετοχή του. Αμφότεροι οι αναλυτές των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι σε μακροχρόνια βάση ο ΟΠΑΠ θα προσθέσει ετήσια έσοδα από τα VLΤs ύψους 1 δισ. ευρώ (GGR).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή