Η Μέρκελ προειδοποιεί την Τουρκία

Η Μέρκελ προειδοποιεί την Τουρκία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Εντάλματα σύλληψης για 137 πανεπιστημιακούς εξέδωσαν χθες οι τουρκικές αρχές, ενώ οι διαστάσεις που έχει λάβει το κύμα διώξεων κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής υποχρέωσαν χθες τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ να εκφράσει «μεγάλη ανησυχία» για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για μένα και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το γεγονός ότι η ελευθερία του Τύπου περιορίζεται ξανά και ξανά», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ελβετό πρόεδρο. «Αυτό θα έχει προφανώς επίδραση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Ομως, το είδος των κατηγοριών που βαραίνουν τη διευθυντική ομάδα της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» («προώθηση των στόχων των τρομοκρατικών οργανώσεων FETO και ΡΚΚ, χωρίς συμμετοχή σε αυτές») δείχνει ότι οι τουρκικές αρχές δεν ενδιαφέρονται να σώσουν ούτε τα προσχήματα. Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν παρότι η γνωστότερη εφημερίδα της τουρκικής αντιπολίτευσης έχει σαφή κοσμικό και κεμαλικό προσανατολισμό και ως τέτοια είναι εχθρική τόσο απέναντι σε απόπειρες άλωσης του κράτους από θρησκευτικές οργανώσεις όπως η FETO (Γκιουλέν) όσο και στον ένοπλο αγώνα των Κούρδων, μέσω του ΡΚΚ.

«Προκειμένου να βρει η Ευρώπη ουσιαστικούς τρόπους να πιέσει την Αγκυρα, πρέπει να παραδεχθεί δύο πράγματα», σημειώνει η Λουίζ Σέλιγκ στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» του Μονάχου, σχολιάζοντας τον επικριτικό τόνο της Αγκελα Μέρκελ: «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν αποτελούν μοχλό με τον οποίο μπορεί να επηρεαστούν τα τεκταινόμενα στην Τουρκία και ο Ερντογάν θέλει με κάθε κόστος να εγκαθιδρύσει προεδρικό σύστημα – αυτό υπερισχύει κάθε άλλης προτεραιότητας, ακόμη και των σχέσεών του με την Ευρώπη».

Ταχύτατες αλλαγές

Υπό αυτό το πρίσμα, η ταχύτατη αναμόρφωση του πολιτικού και θεσμικού τοπίου, με διώξεις και διατάγματα βασισμένα στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, έχει πάνω από όλα στόχο την ενίσχυση του Τούρκου προέδρου σε τέτοιο βαθμό, ώστε κανείς να μην κατορθώσει να σταθεί εμπόδιο σε μια αλλαγή του πολιτικού συστήματος προς την κατεύθυνση της παντοδύναμης προεδρίας.

Περαιτέρω ένδειξη των προθέσεων του Τούρκου προέδρου αποτελούν οι συλλήψεις, την Κυριακή, δύο δημάρχων οι οποίοι είχαν εκλεγεί με 55% των ψήφων σε δήμους του Ντιγιάρμπακιρ το 2014.

«Η φυλάκιση των Γκιουλτάν Κιζανάκ και Φιράτ Ανλί χωρίς αξιόπιστες αποδείξεις της συμμετοχής τους σε εγκληματικές ενέργειες είναι η πιο σαφής ένδειξη της θέλησης της κυβέρνησης να αρνηθεί στους κατοίκους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική εκπροσώπηση», δήλωσε η υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τουρκία, Εμμα Σίνκλερ-Γουέμπ. Τον Σεπτέμβριο, για τους ίδιους λόγους, είχαν καθαιρεθεί 24 Κούρδοι δήμαρχοι.

Υπόθεση Μπέμερμαν

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να διώκει δικαστικά τον Γερμανό κωμικό Γιαν Μπέμερμαν, ο οποίος είχε απαγγείλει προσβλητικό ποίημα για τον Ερντογάν στη γερμανική τηλεόραση τον Μάρτιο.

Δικαστήριο του Αμβούργου σταθμίζει την καλλιτεχνική ελευθερία του Μπέμερμαν και τα ατομικά δικαιώματα του Ερντογάν. Το ίδιο δικαστήριο τον Μάιο είχε κρίνει 18 από τους 24 στίχους του ποιήματος ως «δυσφημιστικούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή