Διαμάχη του υπουργείου Παιδείας με τη Ν.Δ. για τα μεταπτυχιακά

Διαμάχη του υπουργείου Παιδείας με τη Ν.Δ. για τα μεταπτυχιακά

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος του πρώτου τετραμήνου θα υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τις εγγραφές των ιδιωτικών σχολείων, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση σύγκρισης με προηγούμενες χρονιές. Αυτό ανέφεραν χθες υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας για το θέμα που προέκυψε με την ανακοίνωση του τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος μίλησε για αύξηση των εγγραφών κάνοντας λαθεμένη εκτίμηση των στοιχείων του υπ. Παιδείας. Πρόκειται για το ένα θέμα που συντήρησε χθες την κόντρα του υπουργείου με τη Ν.Δ. Το δεύτερο αφορά το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Σε αυτό, το υπουργείο Παιδείας δέχεται και φίλια βέλη από πανεπιστημιακούς.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, ως ο τεχνολογικός πυλώνας του υπουργείου Παιδείας, «σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά γυμνάσια τα στοιχεία μαθητικού δυναμικού δεν μπορούν να θεωρηθούν πλήρη επειδή κατά την περυσινή σχολική χρονιά η καταχώριση δεδομένων από ιδιωτικά σχολεία στο σύστημα myschool ήταν προαιρετική (μόνο 49 μονάδες είχαν εισαγάγει στοιχεία), ενώ φέτος κατέστη υποχρεωτική (μέχρι στιγμής έχουν εισαχθεί στοιχεία από 123 μονάδες). Τα στοιχεία με το πλήθος των σχολείων και των μαθητών αλλάζουν καθημερινά και ο αριθμός που θα κριθεί ως τελικά αξιόπιστος θα προκύψει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογικής περιόδου για το τρέχον σχολικό έτος, δηλαδή το τέλος του α΄ τετραμήνου 2016-17». Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου ανέφεραν χθες στην Κ» ότι την περίοδο 2011-2014 κατεγράφη μείωση των μαθητών κατά περίπου 10% στα ιδιωτικά Γυμνάσια και κατά 14% στα Λύκεια.

Για το ν/σ των μεταπτυχιακών, ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αποστρεφόμενη κάθε είδος διαλόγου επιμένει σε ένα νομοσχέδιο που θα σημάνει το οριστικό τέλος και για τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα». Χθες η αρμόδια αναπλ. υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου απάντησε στον κ. Φορτσάκη, λέγοντας ότι ο διάλογος ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και ότι «με το σ/ν δημιουργείται το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο συμμόρφωσης στην υπ’ αριθμ. 2411/2012 απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ. Σύμφωνα με αυτή, εναπόκειται στον κοινό νομοθέτη η επιβολή διδάκτρων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές για την κάλυψη του κόστους των προγραμμάτων, το ύψος των οποίων δεν θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να καθίσταται αδύνατη ή δυσχερής η συμμετοχή φοιτητών περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας, διότι ένα τέτοιο μέτρο θα παραβίαζε τη γενική ελευθερία προσβάσεως στην παιδεία».

Οπως λέει σε ανακοίνωσή της από την πλευρά της η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων, «ο μεγάλος ενιαίος αυτοπροσδιοριζόμενος χώρος συνδικαλιστικής έκφρασης της αριστεράς στα πανεπιστήμια», εκτιμώντας ότι με το ν/σ «η κυβέρνηση δίνει ένα ολοκληρωμένο δείγμα γραφής της πολιτικής της, με δύο σημαντικά νέα στοιχεία. Την καθ’ ολοκληρίαν υιοθέτηση του μοντέλου των τριών κύκλων σπουδών, γνωστού ως μοντέλου της Μπολόνια, και τη θεσμοθέτηση διδάκτρων. Η αντίθεση και στα δύο αποτελεί επί δεκαετίες στοιχείο ταυτότητας για το προοδευτικό ακαδημαϊκό κίνημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή