Τσίπρας: Η Ελλάδα αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης

Τσίπρας: Η Ελλάδα αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η σημερινή διάσκεψη, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, σε μια στιγμή ανάκαμψης, αλλα και σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να συνεισφέρει πάρα πολλά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας με την ομιλία του τις εργασίες της Ευρωαραβικής Συνόδου «Εταίροι για την Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του γεγονότος ότι αυτή η διάσκεψη πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μια χώρα -όπως σημείωσε- «που αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της, του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».

Ο κ. Τσίπρας, με την ομιλία του, ανέπτυξε τρία βασικά στοιχεία, τα οποία αναδεικνύει η σημερινή διάσκεψη για το μέλλον της ευρωαραβικής και της ελληνοαραβικής συνεργασίας.

Σημείωσε ειδικότερα:

-Πρώτον, βασίζεται στη στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών.

-Δεύτερον, η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο, για την Ευρώπη, για τον αραβικό κόσμο, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ τους. «Μια περίοδο που απαιτεί γενναία βήματα. Για την ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη. Και βέβαια -ως προς το Παλαιστινιακό- για την επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών με στόχο τη δίκαιη λύση στη βάση δύο κρατών που συνυπάρχουν με ασφάλεια. Με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο που επιβάλλεται η ενίσχυση της ευρωαραβικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση μεγάλων διεθνών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό και η μετανάστευση. Μια περίοδος, τόνισε, που απαιτεί ένα νέο συνολικό όραμα για το μέλλον των ευρωαραβικών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας και του τουρισμού». «Αυτό το όραμα είναι απαραίτητο σήμερα περισσότερο από ποτέ» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

-Τρίτον, η σημερινή διάσκεψη πραγματοποιείται στην Ελλάδα, «μια χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς αλλά και διπλωματικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο», μια χώρα, όπως τόνισε, που διαχρονικά «έχει αποτελέσει λιμάνι και γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής», «μια παρακαταθήκη εμπιστοσύνης σ' ένα ρευστό και συγκρουσιακό παγκόσμιο και περιφερειακό περιβάλλον».

Μια χώρα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «που αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της, του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή