Ο Ντόναλντ Τραμπ τρομάζει τις αγορές

Ο Ντόναλντ Τραμπ τρομάζει τις αγορές

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών και όσο ο προεκλογικός αγώνας διεξάγεται στήθος με στήθος μεταξύ των δύο υποψηφίων –της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ– τόσο περισσότερο αναστάτωση δημιουργείται στις αγορές. Αυτός κυρίως ο παράγοντας επηρέασε και χθες δυσμενώς την ψυχολογική διάθεση των επενδυτών, παρά η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει απώλειες για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση. Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίασή της πριν από τις εκλογές της επόμενης Τρίτης, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει ως έχουν τα αμερικανικά επιτόκια στο 0,50%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησής τους στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς βελτιώνεται η οικονομία.

Αισιοδοξία

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, «η οικονομία έχει ανακτήσει τον ρυθμό της και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι σταθερή, ενώ ο πληθωρισμός κατευθύνεται προς τον επίσημο στόχο του 2%».

Επιπλέον, όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, «τα επιχειρήματα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων ενισχύονται, αλλά προς το παρόν θα αναμένουμε περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία πως συνεχίζεται η πρόοδος προς την εκπλήρωση των στόχων μας». Η αισιοδοξία της αποτυπώνεται και στην έκφραση ότι «ο πληθωρισμός έχει κατά κάποιον τρόπο ανέλθει τον τελευταίο καιρό», ενώ προηγουμένως γινόταν λόγος για πληθωρισμό χαμηλό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ωστόσο, αυτή η αισιοδοξία δεν αμβλύνει την προεκλογική αβεβαιότητα. Μία από τις συνέπειές της είναι ότι οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς σημείωσαν την πιο μακράς διαρκείας πτώση κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Oι επενδυτές, υπ’ αυτό το πρίσμα, στράφηκαν σε ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία όπως είναι τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και ο χρυσός.

Χθες, πριν από το κλείσιμο στην αμερικανική αγορά, ο δείκτης S&P 500 σημείωνε απώλειες για έβδομη συνεδρίαση κατά 0,53%, στις 2.100,43 μονάδες, ενώ ο Dow Jones υποχωρούσε 0,295%, στις 17.984,78 μονάδες. Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε περισσότερο από 1% και υπερέβη το κατώφλι των 1.300 δολαρίων η ουγγιά για πρώτη φορά μετά τις αρχές Οκτωβρίου. Στην αγορά ομολόγων η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων προσέγγισε και πάλι το 1,8%.

Χρηματιστές και αναλυτές διαπιστώνουν ότι το προβάδισμα της κ. Κλίντον έναντι του κ. Τραμπ μειώνεται. «Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές η αγορά έχει την άποψη ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα προξενήσει διάχυτη αβεβαιότητα, ενώ δεν θεωρείται καλή εξέλιξη και στο πώς οι χρηματιστές εκλαμβάνουν το επενδυτικό ρίσκο», επισημαίνει ο Κιτ Τζουκς, υπεύθυνος μακροοικονομικής στρατηγικής της Societe Generale. Το μεξικανικό πέσο, το οποίο λειτουργεί ως βαρόμετρο του προεκλογικού κλίματος, εξαιτίας των θέσεων του κ.Τραμπ κατά των Μεξικανών μεταναστών, είχε πτώση 0,8% χθες ως προς το δολάριο, μετά το 1,7% την Τρίτη.

Κατά τους επενδυτές, μια νίκη της κ. Κλίντον θα δημιουργούσε σαφώς μικρότερη αστάθεια, επειδή εκείνη έχει μεγάλη εμπειρία στην πολιτική και οι επιλογές της θεωρούνται πιο προβλέψιμες. Ο Μάικλ Αρόουν της State Street Global Adevisors αναφέρει στο Bloomberg ότι οι παραδοσιακές βιομηχανίες στις ΗΠΑ θα ωφεληθούν περισσότερο εάν αναδειχθεί πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Πιθανώς αυτό να αποτυπώνεται και στην πορεία του δείκτη S&P 500, ο οποίος «πρoβλέπει» με αρκετή ακρίβεια το εκλογικό αποτέλεσμα από το 1984 και μετά, σύμφωνα με ανάλυση της Strastegas Research Partners. Αν το τρίμηνο πριν από τις εκλογές ο δείκτης κινείται ανοδικά, τότε το κόμμα του νυν προέδρου εξασφαλίζει και τη νίκη στις επόμενες εκλογές στο 86% των αναμετρήσεων. Σήμερα ο δείκτης έχει πτώση 3,8%, πράγμα που σημαίνει ότι η κ. Κλίντον θα χάσει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή