Η ελληνική γαστρονομία «γιορτάζει» στη Μελβούρνη

Η ελληνική γαστρονομία «γιορτάζει» στη Μελβούρνη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελίτ της ελληνικής γαστρονομίας θα φιλοξενήσει η Μελβούρνη στα τέλη του μήνα (21-26 Νοεμβρίου). Για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνεται το περίφημο «Oh my Greek Week», μια εβδομάδα αφιερωμένη στην ελληνική κουζίνα. Ιθύνων νους του εγχειρήματος είναι ο διάσημος Ελληνοκύπριος σεφ, Γιώργος Καλομπάρης, που με μακρόχρονη τηλεοπτική παρουσία, πλήθος βιβλίων και 17 εστιατόρια στη Μελβούρνη έχει κάνει γνωστή τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα στη μακρινή χώρα.

«Στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ, όπου μετανάστευσαν μαζικά Ελληνες τη δεκαετία του ’60, για πολλά χρόνια συνώνυμο της ελληνικής κουζίνας ήταν τα πιάτα που συνηθίζονταν στην Ελλάδα τα χρόνια εκείνα, στο μεταξύ όμως η γαστρονομία εξελίσσεται» λέει στην «Κ» ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, που θα δώσει το «παρών» φέτος, όπως και πέρυσι στη Μελβούρνη, ως προσκεκλημένος του κ. Καλομπάρη. Η πολυπληθής ελληνική αποστολή που αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τον Στέλιο Παρλιάρο, Γιάννη Μπαξεβάνη, Αλέξανδρο Τσιοτίνη, Γκίκα Ξενάκη, Μαρία Λόη, Γεωργιάννα Χαλιακάκη, θα προετοιμάσουν για το κοινό αντιπροσωπευτικά δείγματα της σύγχρονης κουζίνας.

«Η υποδοχή που είχαμε πέρυσι από την ομογένεια ήταν εξαιρετικά θερμή, δεδομένου ότι η γαστρονομία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτισμική παράδοση» θυμάται ο κ. Πέσκιας, «στις εκδηλώσεις, ωστόσο, προσήλθαν τόσο άνθρωποι από τον χώρο της εστίασης όσο και απλοί καταναλωτές, Ελληνες και Αυστραλοί». Την προεργασία, βέβαια, για την ενθουσιώδη υποδοχή έχει κάνει ο 38χρονος Καλομπάρης, που έχει γίνει ευρέως γνωστός και μέσω της συμμετοχής του ως κριτής στο Masterchef Australia. «Ο Καλομπάρης προμηθεύεται τις πρώτες ύλες αποκλειστικά από την Ελλάδα» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Πέσκιας, «κάθε χρόνο προμηθεύεται τόνους ελαιόλαδο, ολόκληρα containers με πίτες, φέτα και κρασί σε μεγάλες ποσότητες». Οπως περιγράφει ο φίλος του Χριστόφορος Πέσκιας, «πουλάει και προωθεί επιτυχώς μέσω των εστιατορίων του τα ελληνικά προϊόντα, είναι κυριολεκτικά ο καλύτερος πρεσβευτής μας στην Αυστραλία».

Το πρόγραμμα προβλέπεται να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς: πρωτότυπα κοκτέιλ, πιάτα εμπνευσμένα από την αρχαιότητα, αλλά και μια μουσική παράσταση από τον Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Την ώριμη αγορά της Αυστραλίας έχει ήδη προσεγγίσει με δύο αποστολές ο οργανισμός New Wines of Greece της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ). «Στο πλαίσιο των προγραμμάτων προβολής του ελληνικού κρασιού σε χώρες εκτός της Ε.Ε., πήγαμε το 2015 και το 2016 σε τρεις πόλεις της Αυστραλίας: το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και την Αδελαΐδα» αναφέρει στην «Κ» η κ. Ελένη Μπλούχου, project manager του εν λόγω προγράμματος, «έχουμε ήδη καταθέσει σχετική πρόταση, ώστε να συνεχίσουμε και το 2017». Το πρόγραμμα περιελάμβανε masterclasses και trade shows, που απευθύνονται άλλοτε σε αμιγώς επαγγελματίες και άλλοτε σε καταναλωτές. «Στόχος μας ήταν να μπει και το ελληνικό κρασί στην καθημερινότητα των Αυστραλών» διευκρινίζει η κ. Μπλούχου. «Η ποιότητά του εντυπωσίασε και έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για εισαγωγές». Συνολικά, 30 οινοποιοί εξάγουν σήμερα στην Αυστραλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή