Καμία αναφορά Λαβρόφ στην ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία

Καμία αναφορά Λαβρόφ στην ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσδοκίες για μια εις βάθος συζήτηση της ελληνορωσικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, στο πλαίσιο του 4ου ελληνορωσικού φόρουμ και του ενεργειακού συνεδρίου που έλαβε χώρα σε αυτό, δεν επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας εργασιών. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου από κοινού με τον Ελληνα ομόλογό του κ. Νίκο Κοτζιά, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Εκανε μια γενική αναφορά στις ρωσοελληνικές σχέσεις, οι οποίες όπως είπε αναπτύσσονται παρά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε και τον ρόλο που παίζει στις διεθνείς ταλαντώσεις που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, η εγγύτητα των δύο λαών. Στο συνέδριο δεν παρευρέθη τελικά ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Ανατόλι Γιανόφσκι, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε την αξία της συμμετοχής του κ. Λαβρόφ στο συνέδριο και αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, τόνισε ότι η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερείου της Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε και στον αγωγό Turkish Stream. Σημείωσε ότι πρόκειται για έναν σχεδιασμό που μπορεί να υπηρετήσει τον στόχο της Ε.Ε. για ασφάλεια τροφοδοσίας και ανταγωνιστικότητα τιμών, χαρακτηρίζοντας δημιουργική τη στάση της ρωσικής κυβέρνησης που δήλωσε πως σε ό,τι αφορά την προώθηση του συγκεκριμένου αγωγού ενστερνίζεται τους κανόνες της Ε.Ε. Σημείωσε, ακόμη, ότι μετά το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο στη Ρώμη ανάμεσα στη ΔΕΠΑ, στην Edison και στην Gazprom, τώρα μένει να επεκταθεί αυτή η συζήτηση και σε άλλα κράτη-μέλη, ώστε να αποτελέσει μέρος της συνολικής εικόνας για την «επόμενη ημέρα» της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε. Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε επίσης στην επιδίωξη μετατροπής της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο μέσω του αγωγού Tap, στην αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, στο σχέδιο για νέο τερματικό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη και την κατασκευή του IGB, αλλά και στον συντονισμό με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. «Θεωρούμε ότι η ενέργεια μπορεί και πρέπει να είναι παράγοντας σταθερότητας, ευημερίας και ειρηνικών σχέσεων» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης απηύθυνε κάλεσμα σε ρωσικές εταιρείες για συνεργασία προκειμένου να επενδύσουν από κοινού σε ξένες αγορές. Η Επιχείρηση «αναζητεί συνεργασίες τόσο με τοπικές εταιρείες όσο και ελληνικές αλλά και άλλες, όπως π.χ. ρωσικές εταιρείες, με τις οποίες θα ήταν χαρά μας να πραγματοποιήσουμε συνεργασίες και να αναπτύξουμε κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις σε έργα παραγωγής» είπε ο κ. Παναγιωτάκης. Σημείωσε ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει να προχωρήσει όχι με την παραδοσιακή λογική αλλά με εντελώς διαφορετική στρατηγική, αυτή των συμπράξεων και της αυτοχρηματοδότησης και ανέφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία με την κινεζική CMEC στο «project Mελίτη». Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Παναγιωτάκης, βασικό πεδίο της διεθνούς δραστηριότητας της ΔΕΗ αποτελεί η γειτονική Τουρκία, η αγορά της οποίας αναπτύσσεται και μετεξελίσσεται ραγδαία. Δήλωσε, επίσης, ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Ιράν, καθώς και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή