Βελτιώνεται η εικόνα στην αγορά γραφείων και καταστημάτων

Βελτιώνεται η εικόνα στην αγορά γραφείων και καταστημάτων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικότερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι πλέον τα «μηνύματα» που εκπέμπονται από την αγορά επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία και καταστήματα), καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, στις περισσότερες περιπτώσεις καταγράφονται σταθεροποιητικές ή και ελαφρώς ανοδικές τάσεις.

Ειδικότερα, στην αγορά γραφείων σε πανελλαδικό επίπεδο, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, οι τιμές πώλησης κτιρίων γραφείων ενισχύθηκαν κατά 0,2% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Μάλιστα, πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο, κατά το οποίο παρατηρείται θετική τάση στην πορεία των τιμών. Στην Αθήνα υπήρξε μια μικρή πτώση της τάξεως του 0,5%, ενώ άνοδος κατά 1,4% και κατά 0,8% κατεγράφη στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα αντίστοιχα. Για το σύνολο του 2015, οι τιμές γραφείων στο σύνολο της χώρας υποχώρησαν κατά 0,1% σε σχέση με το 2014. Στην Αθήνα, η πτώση δεν ξεπέρασε το 0,2%, έναντι πτώσης κατά 5,2% στη Θεσσαλονίκη. Στον αντίποδα, οι τιμές γραφείων στην υπόλοιπη Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 1,2%.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια γραφείων, η ΤτΕ αναφέρει ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,7% στο σύνολο της χώρας. Στην Αθήνα, η αύξηση άγγιξε το 0,2%, στη Θεσσαλονίκη το 0,85, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα τα ενοίκια γραφειακών χώρων κατέγραψαν βελτίωση της τάξεως του 1,2%. Ασφαλώς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Αθήνας και κυρίως σε ό,τι αφορά τα κτίρια που προσφέρουν σύγχρονες προδιαγραφές, η βελτίωση είναι ακόμα σημαντικότερη κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών, οι τιμές πώλησης υποχώρησαν κατά 0,8% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όταν μάλιστα είχε σημειωθεί και αύξηση των τιμών κατά 0,4%, έναντι μείωσης 3,6% κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Εν ολίγοις, στη συγκεκριμένη αγορά, με βάση τουλάχιστον τα στοιχεία της ΤτΕ, καταγράφονται σημαντικές διακυμάνσεις. Αναλυτικότερα, στην Αθήνα, οι τιμές πώλησης καταστημάτων υποχώρησαν κατά 1,3%, ενώ η αντίστοιχη πτώση στη Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκε σε 1,1%.

Στον αντίποδα, στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές αυξήθηκαν οριακά κατά 0,2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο. Για το σύνολο του 2015 και με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, ο μέσος ρυθμός μείωσης των τιμών των καταστημάτων διαμορφώθηκε σε 3,5% για το σύνολο της Ελλάδος, ενώ ο αντίστοιχος μέσος ρυθμός μείωσης των τιμών ήταν 2,6% για την Αθήνα, 2,5% για τη Θεσσαλονίκη και 5,3% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης καταστημάτων, αυτές υποχώρησαν κατά 0,3% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο ρυθμός μείωσης των ενοικίων καταστημάτων επιβραδύνθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα εξάμηνα (-2,3% το πρώτο εξάμηνο του 2015 και -3,0% το δεύτερο εξάμηνο του 2015).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή