Διάφορα τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας

Διάφορα τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την παιδική παχυσαρκία ευθύνονται οι βρεφικές λοιμώξεις, η στέρηση του ύπνου αλλά και οι σχολικές διακοπές και δεν είναι μόνο θέμα υπερβολικού φαγητού, έλλειψης σωματικής άσκησης ή κακού μεταβολισμού, επισημαίνουν τρεις νέες έρευνες. Η πρώτη έρευνα, που εκπονήθηκε από τους ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Κάιζερ Περμανέντε στην Καλιφόρνια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, ανέλυσε στοιχεία για 260.000 νεογέννητα σε βάθος 16 ετών. Διαπιστώθηκε ότι οι βρεφικές λοιμώξεις αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.

Οι λοιμώξεις και τα αντιβιοτικά που χορηγούνται μεταβάλλουν τις μικροβιακές αποικίες στο έντερο των μικρών παιδιών επιδρώντας στον μεταβολισμό, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην ανάπτυξη. Τα παιδιά που διαγνώσθηκαν με λοίμωξη κατά το πρώτο έτος της ζωής, διατρέχουν κατά 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα αργότερα, συγκριτικά με όσα δεν πέρασαν λοιμώξεις.

Η δεύτερη μελέτη των ερευνητών του King’s College του Λονδίνου δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση European Journal of Clinical Nutrition. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα ευρήματα 11 ερευνών σχετικά με την επίπτωση του ύπνου στο πάχος και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που στερούνται τον αναγκαίο ύπνο καταναλώνουν την ημέρα, κατά μέσον όρο, 385 περισσότερες θερμίδες, ενισχύοντας τον κίνδυνο να παχύνουν. Επίσης, οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία τείνουν να τρώνε περισσότερα λιπαρά.

Η τρίτη έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Τέξας δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity. Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία 18.170 παιδιών στις ΗΠΑ, από την αρχή του νηπιαγωγείου έως το τέλος της δευτέρας δημοτικού, και διαπίστωσαν ότι συνήθως το βάρος των παιδιών αυξανόταν όχι κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, αλλά στα ενδιάμεσα διαστήματα των σχολικών διακοπών. Αντίθετα, στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών έμεινε σταθερός, ενώ των παχύσαρκων κατέγραψε ελαφρά μείωση. Η μεγαλύτερη αύξηση του βάρους παρατηρείται τα καλοκαίρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή