«Οι μέθοδοι του Ερντογάν χαράζουν διαχωριστικές γραμμές» δήλωσε ο διεθνολόγος Κ. Φίλης

«Οι μέθοδοι του Ερντογάν χαράζουν διαχωριστικές γραμμές» δήλωσε ο διεθνολόγος Κ. Φίλης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Ο Ερντογάν έχει πάρα πολλά προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι ενδυναμώνεται στο εσωτερικό, επί της ουσίας η χώρα του αποσταθεροποιείται κι αυτό διότι οι μέθοδοι που ακολουθεί χαράζουν διαχωριστικές γραμμές και διχάζουν την τουρκική κοινωνία» δήλωσε ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Υπάρχει ένα κυνήγι που έχει ξεκινήσει αμέσως μετά το πραξικόπημα -σαν να περίμενε από καιρό να το κάνει αυτό ο Ερντογάν- έναντι χιλιάδων αξιωματούχων. Αυτό πλήττει στον πυρήνα τη λειτουργία του κράτους είτε μιλάμε για το εκπαιδευτικό σύστημα, είτε για τους δικαστές, είτε για τον στρατό, είτε γι άλλους τομείς» ανέφερε ο κ. Φίλης.

Σημείωσε πως όλα αυτά που έχουν λεχθεί από τον Τούρκο Πρόεδρο όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν τρία σημεία αναφοράς και εξήγησε: «Το πρώτο είναι ότι ο Ερντογάν, αυτή τη στιγμή, στο εσωτερικό αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και το μεγαλύτερο απ΄ όλα είναι η πορεία της οικονομίας, ότι η χώρα είναι ευάλωτη στη διεθνή τρομοκρατία, καθώς επίσης και το ανοιχτό μέτωπο με τους Κούρδους της Τουρκίας στα ΝΑ της χώρας. Αυτό τον υποχρεώνει, προκειμένου να συσπειρώσει τους πολίτες γύρω απ' αυτόν και να ανατάξει το ηθικό και των πολιτών και των στρατιωτών […] να χρησιμοποιεί εθνικιστικές κορώνες. Το δεύτερο είναι ότι ο ίδιος ενδιαφέρεται να προσεταιριστεί το εθνικιστικό στοιχείο, διότι δεν έχει φύγει από το μυαλό του η προσπάθεια, που κάποια στιγμή θα γίνει είτε μέσω ενός δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκλογών, είτε μέσω κοινοβουλίου, να μπορέσει να αλλάξει επιτέλους το Σύνταγμα, να το αναθεωρήσει ώστε να πάρει και de jure τις αρμοδιότητες τις οποίες de facto ούτως ή άλλως ασκεί, αλλά κανονικά δεν ανήκουν στον Πρόεδρο. Το τρίτο στοιχείο είναι ότι στο μέτωπο της Μ. Ανατολής, αυτή τη στιγμή, η Τουρκία προσπαθεί και κάνει διαχείριση ζημιάς. Η όψιμη εμπλοκή της, το γεγονός ότι είχε μία διφορούμενη στάση απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη τόσο των εκτός περιοχής εταίρων της π.χ. των ΗΠΑ όσο και των περιφερειακών δρώντων».

Τα αδιέξοδα που, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, έχει αυτή τη στιγμή η Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική, «προσπαθεί να τα εκτονώσει ο ίδιος ο Ερντογάν με αυτή την προσπάθεια αναθεωρητισμού και την επαναφορά του πανισλαμισμού, αυτού του νεοθωμανισμού που έτσι κι αλλιώς χαρακτήριζε τον ίδιο από την αρχή της θητείας του».

«Χρειάζονται ένα ισχυρό θετικό σοκ οι ελληνορωσικές σχέσεις»

Σχολιάζοντας τη χθεσινή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, ο κ. Φίλης εκτίμησε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις «χρειάζονται ένα ισχυρό θετικό σοκ, αν θέλουμε πραγματικά να τις εμβαθύνουμε και να τις φέρουμε σ' ένα σημείο που να λέμε ότι η σχέση μας με τη Ρωσία έχει κάποιον ουσιαστικό αντίκτυπο».

 Αυτό το σοκ, τόνισε, μεταξύ άλλων, «μόνο επιχειρηματικό μπορεί να είναι. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα εξακολουθούμε ν' ακούμε τα καλά λόγια που λένε οι αξιωματούχοι μεταξύ τους και να βλέπουμε την αύξηση των τουριστικών ρευμάτων από τη Ρωσία, που είναι πολύ σημαντικό, και κάποια επιμέρους συνεργασία σε τομείς που είναι άμεσου ενδιαφέροντος και αμοιβαίου οφέλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή