Oι Ρομά και η Φεράρι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάζουμε σε χθεσινό ρεπορτάζ δημοφιλούς site: «Επιασαν τους Ρομά… κυκλοφορούσαν με Φεράρι». Μ’ αρέσει η πολιτική ορθότητα που υπαγορεύει στα εγχώρια ταμπλόιντ να μη γράφουν πλέον «γύφτοι», αλλά «Ρομά», ταυτόχρονα όμως να τους στοχοποιούν υπογραμμίζοντας το οξύμωρο να κυκλοφορούν με Φεράρι. Το διαδεδομένο σχήμα θέλει τους Ρομά να κυκλοφορούν με Ντάτσουν, συνεπώς έχουν κάθε δικαίωμα οι αστυνομικοί να σταματήσουν τους ύποπτους σκουρόχρωμους που κάθονται στο τιμόνι πολυτελών αυτοκινήτων. Στον Ασπρόπυργο οι αστυνομικές επιχειρήσεις στον καταυλισμό των Ρομά είναι συχνές, όσο και οι καταγγελίες για χρήση βίας εναντίον τους. Η επιχειρηματολογία των τοπικών αρχών είναι η συνηθισμένη: «Δεν θέλουν να ενσωματωθούν. Παίρνουν τα βοηθήματα που δίνονται στους γονείς για να πάνε σχολείο και μετά την κοπανάνε. Εχουν την εγκληματική φύση στο DNA τους». Αντίστοιχα ρατσιστικά στερεότυπα έχουμε ακούσει και για την αφροαμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ. Και για τους Μεξικανούς, που –κατά τον Τραμπ– «είναι όλοι βιαστές». Και για τους μουσουλμάνους των ευρωπαϊκών πόλεων. Και παλιότερα για τους Τούρκους στη Γερμανία.

Το γεγονός ότι τώρα ελάχιστοι τολμούν να τους αποκαλέσουν Kanaken (υποτιμητικά οι Τούρκοι μετανάστες στη Γερμανία), αράπηδες, γύφτους ή «bad hombres», όπως βάφτισε ο Τραμπ τους Ισπανόφωνους στο ντιμπέιτ, δεν αναιρεί φυσικά την επικινδυνότητα του ρατσιστικού λόγου, την αποδοχή του, ούτε την ανοχή του. Χθες 153 βουλευτές ψήφισαν κατά της άρσης της ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για ομοφοβικές δηλώσεις που είχε κάνει. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι ομοφυλόφιλος, ο Νικολόπουλος είχε γράψει πριν από δύο χρόνια στο Twitter «Από την Ευρώπη των εθνών κρατών στην Ευρώπη… των πουσταριών!!!» (με τρία θαυμαστικά), εξασφαλίζοντας την ειρωνική απάντηση του Ξαβιέ Μπετέλ πως μαθαίνει ότι κάτι θέλει να του πει, αλλά δυστυχώς δεν ομιλεί την ελληνική. Φαίνεται πως η πλειοψηφία των βουλευτών επείσθη από τις εξηγήσεις του Νικολόπουλου και ειδικά από το εξής εδάφιο: «Ο λόγος μου περιείχε αναφορές στα διδάγματα της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης και στις αρχές της για τον γάμο και την οικογένεια, αλλά και στον σεβασμό και την αγάπη προς τον πλησίον, χωρίς να περιέχει καμία ρατσιστικού περιεχομένου αναφορά».

Μάλιστα. Αλλά δεν εκπλήσσει η επίκληση της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, όταν ένα 24ωρο νωρίτερα ο ανώτατος εκπρόσωπός της στη χώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε μια έξαρση αγάπης προς τον πλησίον, αποκάλεσε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη «προβληματικό άνθρωπο». Α, και για να μην ξεχνιόμαστε, είπε ότι «οι μουσουλμάνοι δεν αφομοιώνονται» (σ.σ.: δεν είναι το ζητούμενο η αφομοίωση, η ενσωμάτωση είναι). Οπως φυσικά ούτε οι Ρομά, οι Μεξικανοί στις ΗΠΑ, μήπως ούτε καν οι ομοφυλόφιλοι; Ο κύκλος κλείνει και ξεκινάμε πάλι από την αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή