Προβληματικοί υπουργοί

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ο κ. Νίκος Φίλης «προβληματικός άνθρωπος», όπως τον χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος; Μεγάλη κουβέντα, και δεν μπορεί να απαντήσει κάποιος, αφού δεν υπάρχει το μέτρο για να οριστεί το προβληματικό ενός ανθρώπου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Φίλης πάσχει από την ασθένεια αυτής της κυβέρνησης: όπως κάθε υπουργός, είναι προβληματικός πολιτικός υπό την έννοια ότι δημιουργεί αντί να λύνει προβλήματα.

Πολλοί παρακολουθούν με ανοιχτό το στόμα τη διαμάχη υπουργείου Παιδείας – εκκλησιαστικής ιεραρχίας για τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών, αλλά ελάχιστοι θυμούνται την προϊστορία του θέματος και ότι τα βιβλία ήταν έτοιμα να βγουν πριν αναλάβει η Πρώτη Φορά Αριστερά. «Το εγχείρημα», έγραψε τις προάλλες ο κ. Απόστολος Λακασάς, «ξεκίνησε το 2010 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ (πρωθυπουργία Γ. Παπανδρέου), πέρασε σε ΦΕΚ επί Ν.Δ. (πρωθυπουργία Αν. Σαμαρά) και η εφαρμογή του αποφασίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση. “Από την αναδρομή αποδεικνύεται ότι το νέο πρόγραμμα είναι πάνω από κομματικές ή πολιτικάντικες δοσοληψίες και δεν υπαγορεύθηκε από ιδεολογικές σκοπιμότητες, πολύ δε περισσότερο δεν είναι γέννημα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και του σημερινού υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη (όπως για αντιπολιτευτικούς λόγους γράφεται και λέγεται στα ΜΜΕ)”, αναφέρει ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος “Καιρός”…» («Κύριος οίδεν με τη διαμάχη για τα Θρησκευτικά», Καθημερινή 13.10.2016).

Με άλλα λόγια, ένας αναγκαίος εκσυγχρονισμός της παιδείας, που κυλούσε ομαλά την περίοδο του «παλαιού πολιτικού συστήματος», τώρα κινδυνεύει να βυθιστεί και να βυθίσει την κυβέρνηση· αν μπορούμε να πιστέψουμε τις «απειλές» του κ. Πάνου Καμμένου ότι θα θυσιάσει την κυβέρνηση και την υπουργική του καρέκλα στον βωμό του Αρχιεπισκόπου. Η σύγκρουση, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό θέμα του κ. Λακασά, ξεκίνησε «όταν ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του άφησε αιχμές για τον ρόλο που έπαιξε μερίδα στελεχών της Εκκλησίας στη χούντα και στην Κατοχή. Ηταν σίγουρο ότι θα υπάρξει “εξέγερση” της Εκκλησίας κατά Φίλη. Ο υπουργός λειτούργησε προς άγραν πολιτικών εντυπώσεων (ξεκινά και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ)».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση πουλάει «αριστεροσύνη» και βουλιάζει κάθε ελπίδα προκοπής του τόπου. Είναι σίγουρο πως η διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό, αν η κυβέρνηση δεν έκανε την καταστροφική επιλογή της παγκόσμιας δημοσιότητας του θέματος. Το γεγονός ότι η διαμάχη (κατ’ ουσίαν Ελλάδας – Γερμανίας) έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο και στον γερμανικό Τύπο δεν άφησε περιθώρια ελιγμών στο εκεί πολιτικό κατεστημένο, το οποίο –ας μη γελιόμαστε– λεφτά φορολογουμένων διαχειρίζεται και όπως όλοι οι πολιτικοί τα θυσιάζουν πιο εύκολα όταν δεν τους βλέπει ο κόσμος. Δεν ισχυριζόμαστε ότι θα μας χάριζαν το χρέος, θα τέλειωναν τα μνημόνια, θα ζούσαμε ζωή χαρισάμενη κ.λπ. Απλώς το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο αν έλειπαν οι φανφαρόνικες δηλώσεις.

Είναι πολλά τα προβλήματα που επιδεινώθηκαν για χάρη του «αριστερού προφίλ», που θέλησαν να δείξουν οι υπουργοί. Τόσα, που χαντάκωσαν την κυβέρνηση και χαντακώνουν τη χώρα. Κι αν για το πρώτο «είναι μικρό το κακό», για το δεύτερο είναι τεράστιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή