Νέες εκδόσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ

Κ. ΣΠ. ΣΤΑΪΚΟΣ

Οι ελληνικές εκδόσεις του Αλδου και οι Ελληνες συνεργάτες του

εισαγωγή: Στέφανος Κακλαμάνης

εκδ.: Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Συμπληρώθηκαν πεντακόσια χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ουμανιστή Αλδου Μανούτιου, που αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση της αρχαίας και της βυζαντινής γραμματείας. Παρά την εξαντλητική μελέτη του εκδοτικού εγχειρήματος του Μανούτιου κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων από φιλολόγους και ιστορικούς, δεν έχει ωστόσο αποτιμηθεί πλήρως, υποστηρίζει ο Κ. Σπ. Στάικος, η συμβολή των Ελλήνων συνεργατών του, Κρητών κυρίως, χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσε να επιτελέσει την έκδοση των ελληνικών βιβλίων του, κάτι που ομολογεί και ο ίδιος στους αφιερωματικούς προλόγους του.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΤΖΟΡΤΖ ΧΟΡΤΟΝ

Η μάστιγα της Ασίας, 1922 – Η Μικρασιατική Καταστροφή

μτφρ.: Γιώργος Μπαρουξής

πρόλογος: Τζάιλς Μίλτον

εκδ. Μίνωας

Πρόκειται για τη μαρτυρία του Αμερικανού διπλωμάτη, δημοσιογράφου και συγγραφέα, ο οποίος υπηρετούσε ως γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Εκεί παρέμεινε μέχρι τη στιγμή που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1922, διασώζοντας και μεταφέροντας πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Υπήρξε αυτόπτης μάρτυς σφαγών και καταστροφών εις βάρος των Ελλήνων και των Αρμενίων από τους Τούρκους, ενώ περιγράφεται και η παθητική στάση των Μεγάλων Δυνάμεων.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

ΦΕΛΙΞ ΓΚΟΥΑΤΤΑΡΙ

Από τη Λέρο στη Λα Μπορντ

Παρουσίαση από τη Μαρί Ντεπυσσέ

μτφρ.: Ελισάβετ Κούκη

πρόλογος: Κατερίνα Μάτσα

εκδ. Κουκκίδα

Τον Οκτώβριο του 1989 ο στοχαστής και βαθύς γνώστης των ψυχιατρικών πραγμάτων –μέσα από τη θητεία του επί δεκαετίες στην πρότυπη κλινική της Λα Μπορντ– καταγράφει με καταπληκτική ακρίβεια την κατάσταση στα ψυχιατρικά άσυλα της Λέρου και της Λα Μπορντ, θέτοντας την ίδια στιγμή και τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα έπρεπε να κινηθεί η ελληνική ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Πέρασαν 25 χρόνια από τότε που γράφτηκε αυτό το ημερολόγιο, για να φτάσουμε στην ελληνική και διεθνή κρίση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που δεν ήρθε.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΙΛΑΝ ΚΟΥΝΤΕΡΑ

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης

μτφρ.: Γιάννης Η. Χάρης

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Οταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Μίλαν Κούντερα που στα ελληνικά πρωτομεταφράστηκε ως «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», τον Τσέχο συγγραφέα ήξεραν μόνο οι μυημένοι από το περίφημο πικρό μυθιστόρημά του «Το αστείο». Γίναμε τότε μάρτυρες του εντυπωσιακού φαινομένου τού πώς ο εγκατεστημένος πλέον στο Παρίσι συγγραφέας καθιερώθηκε μέσα σε ελάχιστο διάστημα διεθνώς. Και όχι αδίκως, καθώς γνώριζε να διαπλέξει τις παθιασμένες περιπέτειες της ερωτικής σχέσης με το τεράστιο απόθεμα της στοχαστικής σοφίας του πάνω στη μοίρα του ανθρώπου.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΝΑΜΠΟΚΟΦ

Το μάτι

μτφρ.- επίμετρο: Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης

εκδ. Μεταίχμιο

Ενας ακόμα γρίφος εξυφαίνεται, διά χειρός του σπουδαίου συγγραφέα, στο «Μάτι», στο οποίο μπορεί η αφήγηση να μιμείται την υφή των ιστοριών μυστηρίου, ωστόσο το θέμα του είναι ακόμα πιο περίπλοκο. Εδώ περισσότερο ενδιαφέρει το σχέδιο παρά το μυστήριο, μια έρευνα που οδηγεί τον αφηγητή μέσω των πολλαπλών αντανακλάσεων στη συγχώνευση των όμοιων εικόνων. Στο τέλος ομολογεί ότι είναι ευτυχισμένος, διότι έχει την ικανότητα να παρατηρεί, να παρακολουθεί και να περιεργάζεται τον εαυτό του και τους άλλους. Νιώθει ασφαλής και άτρωτος όταν κατασκοπεύει τους άλλους παρά όταν ζει, όταν ο ίδιος είναι στο επίκεντρο της δράσης. Ενα αριστούργημα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή