Τουρκία: Προφυλακίσθηκαν οι συμπρόεδροι και 9 βουλευτές του HDP

Τουρκία: Προφυλακίσθηκαν οι συμπρόεδροι και 9 βουλευτές του HDP

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προφυλάκιση των συμπροέδρων του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και 9 ακόμη βουλευτών του κόμματος διέταξαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι τουρκικές αρχές εν αναμονή της δίκης τους, σύμφωνα με δικαστικούς αξιωματούχους.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ είχαν τεθεί νωρίτερα υπό κράτηση μαζί με 11 ακόμη βουλευτες, στο πλαίσιο έρευνας που σχετίζεται με κατηγορίες για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Το δικαστήριο του Ντιγιάρμπκιρ αποφάσισε την προφυλάκιση των συμπροέδρων του HDP, καθώς και τριών άλλων βουλευτών του σχηματισμού αυτού

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 13 βουλευτές, αλλά κρατήθηκαν μόνο 11, καθώς οι άλλοι δύο βρίσκονται στο εξωτερικό. Νωρίτερα, οι δικηγόροι του κόμματος είχαν πει ότι 15 συνολικά βουλευτές βρίσκονται υπό κράτηση.

Η τουρκική αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια του Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και της Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη στη κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, είπαν οι δικηγόροι του κόμματος στο πρακτορείο Reuters.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550 εδρών. Οι βουλευτές στη Τουρκία συνήθως διατελούν υπό ασυλία, αλλά η ασυλία του κόμματος άρθηκε στις αρχές του χρόνου αυτού.

Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Οι ενέργειες των τουρκικών αρχών καταδικάσθηκαν από την ΕΕ, ευρωπαίους ηγέτες και οργανώσεις για τα δικαιώματα.

«Πολύ άσχημα νέα από Τουρκία. Ξανά. Τώρα κρατούνται βουλευτές του HDP», είπε σε μήνυμά της στο Twitter η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία.

Μια γενικευμένη δυσκολία πρόσβασης σε ιστότοπους κοινωνικών δικτύων όπως του Twitter και του Facebook καθώς και της εφαρμογής ηλεκτρονικών μηνυμάτων WhatsApp αναφέρθηκε διάσπαρτα στη Τουρκία μετά την έναρξη των συλλήψεων, που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα.

Θα εντείνει τον αγώνα προειδοποιεί το PKK

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) προειδοποίησε ότι θα εντείνει τον αγώνα του κατά των τουρκικών αρχών, όπως δήλωσε ένας από τους διοικητές του σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μετά τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος HDP.

Ο Μουράτ Καραγιλάν, εκ των κορυφαίων στελεχών του PKK, ανέφερε ότι είναι "πολύ σημαντικό" ο κουρδικός λαός να αντιδράσεις στις συλλήψεις των βουλευτών του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών.

Το βίντεο αυτό αναρτήθηκε σε ιστότοπο που πρόσκειται στο PKK.

Αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνες στα σπίτια και συνέλαβαν τους συμπροέδρους του HDP καθώς και άλλους δέκα βουλευτές του κόμματος επειδή αρνήθηκαν να καταθέσουν σε μια έρευνα σχετικά με την "τρομοκρατική προπαγάνδα".

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή