Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Μέι

Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Μέι

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαιώνοντας την προσφυγή πολιτών για τη διαδικασία του Brexit που έχει δρομολογήσει η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι, το Ανώτερο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλλίας έκρινε ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται, από το Σύνταγμα, να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προβλέπει τα της αποχώρησης, αν δεν έχει εξασφαλίσει προηγουμένως την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου περιπλέκει το διαζύγιο μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. που δρομολόγησε το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και καθιστά προβληματικό το χρονοδιάγραμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, που προέβλεπε την ενεργοποίηση του άρθρου 50 μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017.

«Η πλέον θεμελιώδης αρχή του βρετανικού συντάγματος είναι ότι το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο», δήλωσε, αιτιολογώντας την απόφαση, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, λόρδος Τζον Τόμας. Πάντως, το δικαστήριο δεν διασαφήνισε, στην απόφασή του, αν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προωθήσει την ψήφιση νόμου από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων, γύρω από τους όρους του Brexit. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της δικαστικής απόφασης, η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι θα την εφεσιβάλει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα εκδώσει την τελική απόφαση επί του θέματος στο διάστημα μεταξύ 5 και 8 Δεκεμβρίου. Εκπρόσωπος της κ. Μέι δήλωσε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός «δεν προτίθεται να επιτρέψει (στη δικαστική εκκρεμότητα) να εκτροχιάσει το χρονοδιάγραμμά της» για την υλοποίηση του Brexit.

Θεωρητικά, η Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορούσε να μπλοκάρει το Brexit, καθώς η πλειονότητα των βουλευτών είχε ταχθεί, στη μάχη του δημοψηφίσματος, υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο, δεδομένου ότι θα παραβίαζε την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση, κάτι που αντιβαίνει τα βρετανικά πολιτικά ήθη. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν βέβαιο, εξάλλου, ότι αν ετίθετο σήμερα ζήτημα ψηφοφορίας, η πλειονότητα των βουλευτών θα τασσόταν υπέρ του Brexit, ανεξάρτητα της τοποθέτησής τους προ του δημοψηφίσματος.

Παρ’ όλα αυτά, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαιώσει την απόφαση περί της ανάγκης έγκρισης της διαδικασίας του Brexit από το κοινοβούλιο, είναι πιθανό το σώμα να εμποδίσει τους θιασώτες του «σκληρού Brexit» (έξοδος όχι μόνο από την Ε.Ε., αλλά και από την κοινή αγορά) να επιβάλουν τη γραμμή τους. Προφανώς, αυτή η εκτίμηση οδήγησε στην ανάκαμψη της λίρας μετά την ανακοίνωση της χθεσινής απόφασης. Οι υποστηρικτές του «σκληρού Brexit» στους κόλπους των Συντηρητικών παρακινούνται από την επιθυμία τους για αποφασιστικό έλεγχο των συνόρων και της μετανάστευσης, κάτι που προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της κοινής αγοράς.

Ορισμένοι εκ των πλέον αδιάλλακτων οπαδών του Brexit χαρακτήρισαν «επονείδιστη» την απόφαση του δικαστηρίου. «Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας προδοσίας», δήλωσε ο αρχηγός του αντιευρωπαϊκού κόμματος UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, εκφράζοντας την υπόνοια ότι η δικαστική απόφαση θα αξιοποιηθεί για την εγκατάλειψη του Brexit. «Η δημοκρατία μας βλάπτεται από μια μικρή ελίτ του δικαστικού μας συστήματος», υποστήριξε από την πλευρά του ο Ρίτσαρντ Τάις, πρόεδρος της οργάνωσης «Εξοδος σημαίνει Εξοδος».

Στην απέναντι όχθη, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να φέρει το διαπραγματευτικό της πλαίσιο με τους Ευρωπαίους στο κοινοβούλιο, αν και επανέλαβε ότι το κόμμα του σέβεται την ετυμηγορία του βρετανικού λαού στο δημοψήφισμα.

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο παράτασης της ασάφειας γύρω από το Brexit εξέφρασε ο Αλεξ Σέφερ, ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, υποστηρίζοντας ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι κυβερνήσεις των 27 «οφείλουν να βρουν το θάρρος» να προχωρήσουν μόνες τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή