Εκατοντάδες νεκροί πρόσφυγες σε δύο ναυάγια

Εκατοντάδες νεκροί πρόσφυγες σε δύο ναυάγια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 239 μετανάστες και πρόσφυγες, προερχόμενοι, όπως όλα δείχνουν, από τη Δυτική Αφρική, έχασαν τη ζωή τους σε δύο ναυάγια στη θάλασσα ανοικτά της Λιβύης. Αυτό ανακοίνωσαν χθες οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση.

Η μία ομάδα προσφύγων, μεταξύ των οποίων 20 γυναίκες και έξι παιδιά, επιβιβάστηκαν σε μικρό λαστιχένιο σκάφος στη Λιβύη στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης, αλλά το σκάφος τους ανετράπη μερικές ώρες αργότερα, ανέφερε ο Φλάβιο Τζιάκομο, εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, επικαλούμενος τις μαρτυρίες των επιζώντων.

Μέχρι να φτάσουν στην περιοχή σωστικά σκάφη οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες της μικρής βάρκας είχαν πνιγεί. Περισυνελέγησαν από το νερό 12 πτώματα, μεταξύ των οποίων τρία μωρά, ενώ 27 από τους επιβαίνοντες κατάφεραν να επιβιώσουν.

Στη Λαμπεντούζα

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, δύο ακόμα γυναίκες κατάφεραν να γλιτώσουν σε ένα ακόμα περιστατικό, όταν ανετράπη ελαστικό σκάφος που μετέφερε περίπου 130 άτομα. Οπως έκανε γνωστό η εκπρόσωπος Τύπου της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες τους Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Καρλότα Σάμι, οι επιζήσαντες των δύο ναυαγίων έχουν μεταφερθεί στη Λαμπεντούζα και αναφέρουν ότι τα σκάφη στα οποία επέβαιναν ανετράπησαν εν μέσω θαλασσοταραχής. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης επισημαίνει ότι ο τελευταίος τραγικός υπολογισμός ανεβάζει στους 4.220 τους ανθρώπους που πνίγηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα αναζητώντας μία καλύτερη τύχη, ενώ ολόκληρο το 2015 είχαν χάσει τη ζωή τους 3.777 άτομα. Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου σημειώθηκε σημαντική αύξηση των μεταναστών και προσφύγων που έφτασαν στην Ιταλία.

Οι αφίξεις ανήλθαν σε 27.388 και είναι δηλαδή περισσότερες από το άθροισμα του αριθμού των ανθρώπων που έφτασαν στην Ιταλία τις δύο τελευταίες χρονιές τον μήνα Οκτώβριο, ενώ συνολικά τη φετινή χρονιά έφτασαν στην Ιταλία 158 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Διακινητές ενημερώνουν

Οπως επισήμανε ο Φλάβιο ντι Τζιάκομο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, οι διακινητές ενημέρωσαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τον διάπλου ότι η ευρωπαϊκή εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης θα γίνονται από λιβυκά σκάφη και οι μετανάστες που διασώζονται θα καταλήγουν στη Λιβύη και όχι στην Ιταλία.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που οι πρόσφυγες και μετανάστες βιάζονται να επιβιβαστούν στα σκάφη σήμερα, αν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που διασώθηκαν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή