Χουλιαράκης: «Σημαντική για την ανάκαμψη, αλλά όχι πανάκεια η ρύθμιση χρέους»

Χουλιαράκης: «Σημαντική για την ανάκαμψη, αλλά όχι πανάκεια η ρύθμιση χρέους»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα ότι η ρύθμιση του χρέους όσο σημαντική κι αν είναι δεν επαρκεί για να εξέλθει της κρίσης η χώρα, έστειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, υποστηρίζοντας πως ταυτόχρονα θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθούν οι φόροι και οι εισφορές. Μάλιστα, αναγνώρισε ότι η υψηλή φορολογία αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας και ειδικά σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική υποεπιτροπή για το χρέος, ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε πως η απομείωση του χρέους δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά έναν κρίσιμο κρίκο στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση. «Εχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία –ακόμη κι αν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν υλοποιηθούν τώρα αλλά στο τέλος του προγράμματος, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του Eurogroup– η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων να γίνει τώρα», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι εντός δύο ετών να υπάρξει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και των επιχειρήσεων και αντίστοιχα οι συντελεστές κοινωνικής ασφάλισης. Εκτίμησε, δε, ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα δώσουμε από τώρα το σήμα στις αγορές, όσο και στην ιδιωτική οικονομία, πως θα υπάρξει το 2019 αυτός ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος.

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρχει «μια αξιόπιστη δέσμευση τώρα, ότι τα οφέλη που προκύπτουν από μια μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, συμβατή με την απόφαση του Eurogroup, θα οδηγήσουν σε τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και σε ενάρετο κύκλο την ελληνική οικονομία, που προφανώς είναι σε όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε πως η ελληνική οικονομία έχει ιστορικά πολύ μικρή φορολογική βάση, υποχρεώνει κυβερνήσεις διαδοχικά σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών που επιβαρύνει ειλικρινείς και συνεπείς φορολογούμενους, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη για τη μακροχρόνια ανάπτυξη. «Η αντιμετώπιση, λοιπόν, της παθογένειας πολύ στενής φορολογικής βάσης είναι προϋπόθεση για υγιείς μακροχρόνιους ρυθμούς μεγέθυνσης και αυτή είναι δική μας δουλειά», κατά τον ίδιο.

Πέραν αυτών, ο κ. Χουλιαράκης επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το γεγονός ότι παρήγαγαν ελλείμματα ανεξαρτήτως του αν η οικονομία ήταν σε ύφεση ή ανάκαμψη, υποστηρίζοντας ότι «τα κίνητρα είναι γνωστά. Είναι οι πελατειακές σχέσεις». Και πρόσθεσε πως «είναι κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους. Πρέπει να γίνει. Πρέπει να επιδιώκουμε τώρα την παραμετροποίησή της –και για να πειστούν οι αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης– αλλά πρέπει ταυτοχρόνως να συνεχιστεί η μάχη απέναντι στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας».

Από την πλευρά του, ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην υποεπιτροπή για το χρέος, υποστήριξε ότι «θα πρέπει η χώρα να πάει σε πιο επιθετικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση βιωσιμότητας του χρέους», ενώ υποστήριξε πως η βιωσιμότητά του έχει επιβαρυνθεί από τις πολιτικές των τελευταίων δύο ετών. Παράλληλα, σημείωσε πως «το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι λάθος» και δεν οδηγεί σε λύσεις, αλλά «διογκώνει τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία και δημιουργεί “ωρολογιακές βόμβες”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή