Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας και Σερβίας

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας και Σερβίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια σε σερβικό έδαφος εγκαινίασαν χθες σερβικές και ρωσικές δυνάμεις, σε μια κίνηση την οποία δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία χαρακτήρισαν ικανή να οξύνει την ένταση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η κοινή αντιτρομοκρατική άσκηση με κωδική ονομασία «Σλαβική Αδελφότητα», στην οποία συμμετέχει και ένα τάγμα ειδικών δυνάμεων από τη Λευκορωσία, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Βελιγραδίου να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου, ενώ η έναρξή της πραγματοποιήθηκε μία μόλις ημέρα μετά την ολοκλήρωση ΝΑΤΟϊκών γυμνασίων στο γειτονικό Μαυροβούνιο.

Η νατοϊκή άσκηση στο Μαυροβούνιο είχε ως κύριο στόχο της την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες ή επιθέσεις με χημικά όπλα, ενώ σε αυτή δεν συμμετείχαν ένοπλα τμήματα. Στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση συμμετείχαν και σερβικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η άσκηση «Σλαβική Αδελφότητα», από τη μεριά της, αφορά την προετοιμασία τμημάτων ειδικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων και περιλαμβάνει εικονική επίθεση σε «στρατόπεδο τρομοκρατών».

«Δεδομένων της φύσης και του σχεδίου της άσκησης, η Ρωσία επέλεξε να αποστείλει σε αυτή τάγμα ιχνηλατών των ειδικών δυνάμεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, όμως, κυβερνητικά στελέχη στο Βελιγράδι είχαν κατηγορήσει έμμεσα τη Μόσχα για την «έντονη δραστηριότητα ανατολικών και δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών» στη Σερβία.

Σε συνέντευξη Τύπου, που είχε παραχωρήσει στις 24 Οκτωβρίου, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούκσιτς είχε αποκαλύψει ότι οι σερβικές διωκτικές υπηρεσίες προχώρησαν στη σύλληψη «σημαντικού αριθμού» ατόμων, οι οποίοι σχεδίαζαν «παράνομες δραστηριότητες» στο Μαυροβούνιο, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της Ποντγκόριτσα. Τα σερβικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι Ρώσοι υπήκοοι απελάθηκαν από τη χώρα για σχεδιασμό πραξικοπήματος την ημέρα των εκλογών στο Μαυροβούνιο στις 16 Οκτωβρίου.

«Η σχέση Σερβίας και Ρωσίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απόλυτα αρμονική. Η Μόσχα δεν αντιμετωπίζει με καλό μάτι το αίτημα του Μαυροβουνίου για ένταξή του στο ΝΑΤΟ, ενώ το Βελιγράδι –παρότι διαφωνεί και αυτό με την προοπτική ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ατλαντική Συμμαχία– δεν αποδέχεται την ανάμειξη της Μόσχας στα εσωτερικά της γειτονικής του χώρας», λέει ο Σέρβος αναλυτής Μπόσκο Γιάκσιτς, μιλώντας στη σερβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Β92.

Τήρηση ισορροπιών

Η Σερβία, η οποία εξαρτάται από τη Μόσχα για τις ενεργειακές ανάγκες της, προσπαθεί την ίδια ώρα να τηρήσει εύθραυστες ισορροπίες. Από το 2006 μέχρι σήμερα, η Σερβία έχει συμμετάσχει σε 1.400 κοινές δραστηριότητες με το ΝΑΤΟ, ενώ το 2015, από τα 26 διακρατικά στρατιωτικά γυμνάσια στα οποία συμμετείχε ο σερβικός στρατός, μόλις δύο είχαν ρωσική συμμετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή