Λουκέτο από τον δήμο στο «Βραστό» του Χαλανδρίου

Λουκέτο από τον δήμο στο «Βραστό» του Χαλανδρίου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μα το «Βραστό»; Ηταν περισσότερο έκπληξη και θυμός αυτό που κατέκλυσε το κοινό στην είδηση ότι η ιστορική ταβέρνα στη Ρεματιά του Χαλανδρίου, που σερβίρει το ομώνυμο λαχταριστό πιάτο, έναν φίνο ζωμό κρέατος από σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια ελιά και κότσι, απειλείται με «λουκέτο». Γιατί οι περισσότεροι γνωρίζαμε ότι το «Βραστό» όχι μόνο έχει επιβιώσει της κρίσης, αλλά ευημερεί χάρη στην εγρήγορση των ιδιοκτητών του.

Ηταν ο Δήμος Χαλανδρίου που αποφάσισε τη σφράγιση της επιχείρησης ενεργοποιώντας Προεδρικό Διάταγμα του ’95 «για την προστασία του ρέματος Πεντέλης – Χαλανδρίου». Σύμφωνα με το Π.Δ., το εστιατόριο βρίσκεται στη Ζώνη Β, η οποία χαρακτηρίζεται αμιγούς κατοικίας. «Δεχθήκαμε καταγγελία, την εξετάσαμε και με σαφήνεια προέκυψε ότι η άδεια λειτουργίας που εκδόθηκε το ’99 εκδόθηκε παρανόμως», λέει στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χαλανδρίου κ. Γερολυμάτος. «Το Π.Δ. υπερτερεί οποιουδήποτε άλλου νόμου και σύμφωνα με αυτό, από το ’98 και μετά απαγορεύονταν άλλες χρήσεις στην περιοχή». Οπως σημειώνει, «λυπάμαι για το “Βραστό” που είναι μια ιστορική ταβέρνα», αλλά «η διοίκησή μας έχει πρωτοστατήσει για τη θέσπιση του συγκεκριμένου Π.Δ. και η υλοποίησή του για εμάς είναι ευαγγέλιο».

Σύμφωνα πάντως με τους ιδιοκτήτες η προστασία του ρέματος αποτελεί απλώς πρόφαση. «Από το ’12 μας κυνηγάνε», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Συλήρας, γιος του πρώτου ιδιοκτήτη της ταβέρνας που μαζί με την οικογένεια Φουντωτού την άνοιξαν το ’59. «Τότε έγινε η πρώτη καταγγελία από τους γείτονες ότι το μαγαζί ενοχλεί. Ηταν τότε που έγιναν οι μεγάλες ανακαινίσεις που έφεραν επιπλέον κόσμο στο μαγαζί. Αυτό δεν άρεσε στους γείτονες». Επικαλέστηκαν το εν λόγω Π.Δ., αλλά η επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου γνωμοδότησε τελικά ότι δεν μπορεί να αναστείλει την άδεια. Το ’13 υπήρξε άλλη μια καταγγελία, αυτήν τη φορά για τη χρήση μιας τέντας-πέργκολας. Και αυτή τελεσιδίκησε μόλις τον φετινό Αύγουστο υπέρ του μαγαζιού και μάλιστα από το ΣΥΠΟΘΑ, το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Πολεοδομίας. Εν τω μεταξύ, το ’14 είχε προηγηθεί ακόμα μια καταγγελία για όχληση (πιθανότατα και αυτή από την ίδια πηγή), για την οποία και πάλι η αρμόδια επιτροπή του δήμου δικαίωσε την επιχείρηση. «Μετά ανέλαβε δράση ο Σύλλογος Προστασίας Ρεματιάς που προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά δικαιωθήκαμε και εκεί», λέει ο Παναγιώτης. Το ’15 όμως η διοίκηση του δήμου άλλαξε και το κοντέρ μηδένισε εκ νέου. «Μας ξανακαλέσανε στην επιτροπή, η οποία χθες (σ.σ. την Τρίτη) αποφάσισε να σφραγιστεί η επιχείρηση». Ηδη οι ιδιοκτήτες έχουν προβεί σε ένσταση, ενώ το μαγαζί συνεχίζει να λειτουργεί, με τους «πιστούς» του να προσέρχονται μαζικά και σε ένδειξη συμπαράστασης. «Ο,τι είναι στο πλαίσιο του λογικού το έχουμε κάνει για να μην ενοχλούμε τους γείτονες, οι οποίοι έχουν διαμαρτυρηθεί ακόμη και για τις παιδικές φωνές στον κήπο. Από εκεί και πέρα, είμαστε μια επιχείρηση που δίνει δουλειά σε 17 εργαζομένους και πάει καλά εν μέσω κρίσης. Δεν ξέρω τι άλλο να πω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή