Η συγγνώμη του Ετινγκερ προς Κινέζους

Η συγγνώμη του Ετινγκερ προς Κινέζους

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Γερμανός επίτροπος Γ. Ετινγκερ αναγκάστηκε χθες να ζητήσει συγγνώμη για τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα. Η αναφορά του στους Κινέζους ως «σχιστομάτηδες», ανάμεσα σε άλλους ισχυρισμούς, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και στο Πεκίνο.

Ο Γερμανός επίτροπος υπεύθυνος για την ψηφιακή οικονομία δήλωσε γραπτώς ότι «είχα χρόνο να σκεφτώ την ομιλία μου και τώρα καταλαβαίνω ότι οι λέξεις που χρησιμοποίησα μπορεί ακόμα και να πλήγωσαν ανθρώπους», μετά το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσαν τα σχόλιά του. «Θα ήθελα να απολογηθώ για κάθε σχόλιο που δεν είχε τον σεβασμό που θα έπρεπε» είπε ο επίτροπος μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η ομιλία του στη Γερμανία.

Εκεί αναφέρθηκε σε μια αποστολή Κινέζων αξιωματούχων ως «σχιστομάτηδες», που ήταν «όλοι χτενισμένοι με τα μαλλιά τους σε χωρίστρα από αριστερά προς τα δεξιά με βαφή παπουτσιών», ενώ πρόσθεσε πως η αποστολή αποτελείτο μόνο από άνδρες, καθώς στη χώρα δεν υπάρχει δημοκρατία και ούτε συγκεκριμένο νούμερο θέσεων που πρέπει να καλυφθεί από γυναίκες.

Την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ της Κίνας δήλωσε πως τα σχόλια του κ. Ετινγκερ «αποδεικνύουν μια μπερδεμένη αίσθηση ανωτερότητας που είναι εμποτισμένη σε μερικούς δυτικούς πολιτικούς» και πρόσθεσε πως «ελπίζουμε ότι μπορεί να μάθουν να βλέπουν τους εαυτούς τους και τους άλλους αντικειμενικά, να τους σέβονται και να τους συμπεριφέρονται ως ίσους».

Ο κ. Ετινγκερ, αν και στην επιστολή ζητούσε συγγνώμη για τα σχόλιά του, υπερασπίστηκε την ομιλία του λέγοντας ότι σκοπό είχε να «αφυπνίσει» το γερμανικό του κοινό. «Αν οι Γερμανοί επικεντρώνουν την πολιτική τους στη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, στην αύξηση των συντάξεων κ.λπ., τότε κανένας δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν θα χάσουμε την παγκόσμια μάχη της ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια τη ομιλίας του ο κ. Ετινγκερ έκανε και άλλες «γκάφες». Κριτικάροντας μία σειρά από γερμανικές πολιτικές είπε κοροϊδευτικά ότι σύντομα θα ισχύει «υποχρεωτικός γάμος ομοφυλοφίλων» και σύμφωνα με ακροατή είπε επίσης πως η Βαλλονία (γαλλόφωνο Βέλγιο) που αρνιόταν να υπογράψει την εμπορική συμφωνία Ε.Ε – Καναδά «διοικείται από κομμουνιστές που κρατούν την Ευρώπη πίσω». Ο κ. Ετινγκερ είπε πως τα σχόλιά του παρερμηνεύθηκαν.

Η ομιλία του συνέπεσε λίγες εβδομάδες πριν ο κ. Ετινγκερ βρεθεί ενώπιον ακρόασης του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς αναμένεται να προαχθεί σε αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της Βουλγάρας επιτρόπου κ. Γκεοργκίεβα, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της από την Κομισιόν, με στόχο να αναλάβει τη θέση της εκτελεστικής διευθύντριας της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή