ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ελαφρύ κέικ με κακάο

Γρηγόρης Γαστεράτος

Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κέικ, Σοκολάτα, Συνταγές, Γλυκά, Ζάχαρη και Αλεύρι, Επιδόρπια

Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 50΄ - 60΄

Υλικά (για 8 μερίδες)
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος + επιπλέον για τη φόρμα
  • 180 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 40 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά
  • 2 αυγά
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
  • 20 γρ. κακάο
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 120 γρ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • λίγη ζάχαρη άχνη, για το γαρνίρισμα


Διαδικασία

Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου περίπου 20 εκ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ένα-ένα τα αυγά και στη συνέχεια εναλλάξ το μείγμα του αλευριού με το γάλα. Οταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, σταματάμε το χτύπημα και το αδειάζουμε στη φόρμα. Ψήνουμε για 50 - 60 λεπτά.

Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το κέικ βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, τότε ξεφουρνίζουμε. Αν έχει μείνει νωπή ζύμη στη λάμα του μαχαιριού, ψήνουμε για λίγο ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Ξεφορμάρουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκι, ώστε να κρυώσει παντού ομοιόμορφα. Οταν κρυώσει, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Tip
Σε αυτά τα γλυκά μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με στέβια ή άλλο γλυκαντικό της αρεσκείας μας, ακολουθώντας τις αναλογίες που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ