Ελαφρύ κέικ με κακάο

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελαττώνουμε το βούτυρο, χρησιμοποιούμε ελαφρύ γάλα και γιαούρτι, αξιοποιούμε τα φρούτα· κάνουμε ό,τι μπορούμε δηλαδή για να δικαιολογήσουμε και το δεύτερο κομμάτι από το επιδόρπιο που απολαμβάνουμε.

Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 50΄ – 60΄

Υλικά (για 8 μερίδες)

  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος + επιπλέον για τη φόρμα
  • 180 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 40 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά
  • 2 αυγά
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
  • 20 γρ. κακάο
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 120 γρ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • λίγη ζάχαρη άχνη, για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου περίπου 20 εκ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ένα-ένα τα αυγά και στη συνέχεια εναλλάξ το μείγμα του αλευριού με το γάλα. Οταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, σταματάμε το χτύπημα και το αδειάζουμε στη φόρμα. Ψήνουμε για 50 – 60 λεπτά.

Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το κέικ βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, τότε ξεφουρνίζουμε. Αν έχει μείνει νωπή ζύμη στη λάμα του μαχαιριού, ψήνουμε για λίγο ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Ξεφορμάρουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκι, ώστε να κρυώσει παντού ομοιόμορφα. Οταν κρυώσει, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Tip

Σε αυτά τα γλυκά μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με στέβια ή άλλο γλυκαντικό της αρεσκείας μας, ακολουθώντας τις αναλογίες που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή