Ακόμη δεν τα είδαμε και τα έσπασαν…

Ακόμη δεν τα είδαμε και τα έσπασαν…

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξυπνα» πλην απροστάτευτα μηχανήματα εξοπλίζουν το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες έχουν αρχίσει να υποδέχονται από τον περασμένο Ιούλιο τα πρώτα ακυρωτικά μηχανήματα. Η αλλαγή σελίδας που σηματοδοτείται στον ΟΑΣΑ από την αντικατάσταση του χάρτινου εισιτηρίου με το ηλεκτρονικό φαίνεται ότι δεν συνοδεύεται από κάποια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας της εταιρείας. Υστερα από τους δεκάδες βανδαλισμούς που δέχθηκαν ακυρωτικά μηχανήματα του μετρό και των λεωφορείων, τις επιθέσεις κατά ελεγκτών και την ολοσχερή καταστροφή οχημάτων των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) ήρθε η σειρά του νέου εξοπλισμού. Οι πρώτες φθορές ακυρωτικών μηχανημάτων του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου έλαβαν χώρα πριν ακόμη τοποθετηθεί το σύνολο του εξοπλισμού στα οχήματα των ΟΣΥ. Πρώτο «θύμα» ήταν ακυρωτικό μηχάνημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου που είχε τοποθετηθεί σε λεωφορείο. Το περιστατικό έλαβε χώρα την Τρίτη το πρωί, όταν το εν λόγω λεωφορείο βρισκόταν στην πλατεία Καραϊσκάκη. Λεπτομέρειες για τον ή τους δράστες δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ εντύπωση προκαλεί, για ακόμη μία φορά, το γεγονός ότι η επίθεση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής.

Εργαζόμενοι στις ΟΣΥ επισημαίνουν ότι τα ακυρωτικά μηχανήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι πολύ πιο εύθραυστα από τα υφιστάμενα μεταλλικά που εξυπηρετούν το χάρτινο εισιτήριο. «Είναι πλαστικά, διαθέτουν οθόνες και περιλαμβάνουν λεπτά ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος των τεχνικών των ΟΣΥ Αποστόλης Ραυτόπουλος.

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι στις ΟΣΥ εξηγούν ότι η ασφάλεια εργαζομένων και στόλου μπορεί να τεθεί ανά πάσα στιγμή υπό αμφισβήτηση. Ακόμη και οι τεχνικοί της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου προχωρούν στην τοποθέτηση των μηχανημάτων «μετά φόβου Θεού». Η εγκατάσταση του εξοπλισμού σε περίπου 2.000  λεωφορεία και τρόλεϊ των ΟΣΥ (εκ των οποίων τα 500 είναι εκτός λειτουργίας) γίνεται με άκρα μυστικότητα από τους τεχνικούς, οι οποίοι έχουν πάψει, όπως εξηγούν εργαζόμενοι στις ΟΣΥ, να μεταβαίνουν και με οχήματα της εταιρείας για να μην φαίνεται ότι πρόκειται να γίνει τοποθέτηση εξοπλισμού. «Μεταβαίνουν στα αμαξοστάσια για να τοποθετήσουν τα μηχανήματα με τα δικά τους Ι.Χ., στα οποία φορτώνουν τον εξοπλισμό, αντί να χρησιμοποιούν τα εταιρικά οχήματα», περιγράφει ο κ. Ραυτόπουλος. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί 750 ακυρωτικά μηχανήματα, ενώ καθημερινά τοποθετούνται νέα. Στόχος είναι έως το τέλος του έτους να έχει εγκατασταθεί το σύνολο του εξοπλισμού. Το ερώτημα βέβαια που παραμένει  είναι  εάν  το  σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα έχει «επιβιώσει» μέχρι να τεθεί σε λειτουργία.

Στο μεταξύ, με προβλήματα λειτουργεί η τηλεματική.Πληροφορίες από την ΟΣΥ αναφέρουν ότι πολύ συχνά οι οθόνες της τηλεματικής αναγγέλλουν δρομολόγια και συχνότητες με βάση το καθημερινό πρόγραμμα, ενώ τα λεωφορεία μπορεί να κινούνται με περιορισμένες συχνότητες (π.χ. πρόγραμμα Σαββατοκύριακου). Παράλληλα καταγγέλλουν ότι οι χρόνοι άφιξης που αναγράφονται στις οθόνες δεν ανταποκρίνονται σε όλες τις περιπτώσεις στους πραγματικούς, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μη γνωρίζουν εάν ο χρόνος αναμονής που αναγράφεται στη στάση είναι πραγματικός ή όχι.

Μέσα σε αυτή την εικόνα του χάους, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι οι εισπράξεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου 2016 ήταν ενισχυμένες κατά 5% και 3% αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι. Παραλείπεται, βέβαια, η επισήμανση ότι το περυσινό καλοκαίρι (2015) οι πωλήσεις ήταν σημαντικά μειωμένες, αφού είχε προηγηθεί το διάστημα της δωρεάν μετακίνησης, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε και στους επόμενους μήνες, καθώς μεγάλη μερίδα των επιβατών απέφευγαν να ακυρώνουν εισιτήριο, με το δεδομένο των ανύπαρκτων ελέγχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή