Η στερλίνα ως αποθεματικό νόμισμα

Η στερλίνα ως αποθεματικό νόμισμα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι εύκολες οι αλλαγές στα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών. Ομως, αν η στερλίνα υποστεί μεγάλη πτώση στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, λόγω αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. έπειτα από 40 χρόνια, τότε, ενδεχομένως, να υποβαθμιστεί το κύρος του νομίσματος για τις κεντρικές τράπεζες. Κάθε χρόνο η Βρετανία εξαρτάται από τις εισροές κεφαλαίων δισ. στερλινών για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της. Υπενθυμίζεται πως η βρετανική οικονομία παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η ζήτηση για στερλίνες από τις κεντρικές τράπεζες αποτελούσε αξιόπιστη, σταθερή και κρίσιμη πηγή για τη χρηματοδότηση του ισοζυγίου πληρωμών με εισροές κεφαλαίων. Προς το παρόν, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ανέρχεται στο 5,9% του ΑΕΠ, όταν πέρυσι είχε διαμορφωθεί στο 5,4% και ήταν ήδη το υψηλότερο από τότε που ξεκίνησε το βρετανικό κράτος να καταγράφει αυτά τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι σε ονομαστικούς όρους η Βρετανία πρέπει να προσελκύει κάθε χρόνο από το εξωτερικό 100 δισ. στερλίνες με τις τρέχουσες ισοτιμίες.

Τα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα ανέρχονται σήμερα σε 11 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων είναι γνωστή η «σύνθεση» των 7,51 τρισ. δολαρίων. Περίπου το 4,69% των συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι σε στερλίνες, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Τα στοιχεία του ΔΝΤ υποδεικνύουν πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν συσσωρεύσει συναλλαγματικά αποθέματα σε στερλίνες έως και 30 δισ. ανά έτος, περισσότερα κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας, σε σχέση με πριν, χρηματοδοτώντας τουλάχιστον το ένα τέταρτο του ετήσιου ελλείμματος της Βρετανίας από το εξωτερικό. Το ποσοστό της στερλίνας στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα καταλαμβάνει την τρίτη θέση και απέχει αρκετά από το δολάριο και το ευρώ. Με άλλα λόγια, τα συναλλαγματικά αποθέματα σε στερλίνα είναι χαμηλότερα από αυτά του ευρώ, που φθάνουν το 20,18%, και, βέβαια, του δολαρίου, που προσεγγίζουν το 63,4%. Πολλοί φοβούνται μήπως αυτό το χάσμα διευρυνθεί περισσότερο.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια πτώση του ποσοστού της στερλίνας στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα κάτω από το 3% από το υφιστάμενο 4,69% θα σημάνει την απομάκρυνση του νομίσματος από την «τριάδα» των σημαντικότερων νομισμάτων στα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών και μπορεί να οδηγήσει εκ νέου στην υποβάθμιση της οικονομίας.

«Η απότομη πτώση της στερλίνας το διάστημα των τελευταίων μηνών μπορεί να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη σε αυτήν και να θέσει υπό απειλή το κύρος της ως αποθεματικού νομίσματος. Ενδεχομένως να υποβαθμίσουμε την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η στερλίνα θα χάσει το κύρος της ως αποθεματικού νομίσματος», αναφέρεται στην έκθεση της S&P.

Ο Μπρατ Σέτσερ, συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ουάσιγκτον και πρώην οικονομολόγος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, επισημαίνει ότι η στερλίνα έχει χρησιμεύσει την τελευταία δεκαετία ως εναλλακτική του δολαρίου και ως μια επιλογή για ένα νόμισμα με υψηλότερες αποδόσεις από το ευρώ. Ως αποθεματικό νόμισμα, η στερλίνα έχει ανάλογο βάρος με το γιεν της Ιαπωνίας, παρά το γεγονός ότι η ιαπωνική οικονομία είναι η τρίτη ισχυρότερη του κόσμου με ετήσιο ΑΕΠ σχεδόν στα 5 τρισ. δολάρια. Το ποσοστό του γιεν στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα φθάνει το 4,54%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2002.

Προτού πυροδοτηθούν σενάρια για απότομη διακοπή των σχέσεων ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ε.Ε., οι καθαρές τοποθετήσεις σε βρετανικά ομόλογα διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 13,27 δισ. στερλίνες, αντανακλώντας το υψηλό του έτους. «Η στερλίνα εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα αποθεματικά νομίσματα. Τώρα παραμένει να αποσαφηνιστεί εάν θα διατηρήσει το κύρος της», σχολιάζει ο κ. Σέτσερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή