Η διάρθρωση και ο τρόπος δράσης της «μαφίας των Ρομά»

Η διάρθρωση και ο τρόπος δράσης της «μαφίας των Ρομά»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης και τη διάρθρωση της «μαφίας των Ρομά», καθώς και τον ρόλο επιχειρηματιών – κλεπταποδόχων και επίορκων αστυνομικών φέρνει στο φως η δικογραφία της υπόθεσης.

Μεταξύ άλλων, όπως αποκαλύφθηκε, οι 41 συλληφθέντες και ακόμα 48 συνεργοί τους είχαν δημιουργήσει δύο εγκληματικές οργανώσεις διαπράττοντας 300 διαρρήξεις σπιτιών και εταιρειών με λεία εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, διατηρούσαν σχέσεις εμπιστοσύνης με κλεπταποδόχους για να διαθέτουν τη λεία τους, χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα – φαντάσματα για να μην καταγράφονται οι συνομιλίες τους και διέθεταν «ασυρματιστές» που παρακολουθούσαν τις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να αποφεύγουν ανεπιθύμητες «συναντήσεις» με αστυνομικούς.

Χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις, όπως «πάμε για μπάλα» ή «πάμε βόλτα», που σήμαιναν «πάμε για διάρρηξη», ενώ αποκαλούσαν ραδιόφωνο» ή «κασετόφωνο» τον ασύρματο μέσω του οποίου άκουγαν τη συχνότητα της Αστυνομίας. «Ελληνες» αποκαλούσαν τους πληροφοριοδότες τους, ενώ είχαν παρατσούκλια όπως «Μαραντόνα», «Παρταούλας», «Μπάμπης Φλου», «Πόντικας» κ.ά. για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις.

Ακόμη, όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα, είχαν αποκτήσει φήμη στον υπόκοσμο με αποτέλεσμα κακοποιοί απ’ όλο το εγκληματικό «φάσμα» να έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους υποδεικνύοντάς τους πιθανούς στόχους.  Χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα με μεγάλη ιπποδύναμη, τα οποία συχνά μεταβίβαζαν εικονικά σε ανύπαρκτα πρόσωπα, ενώ συχνά τους άλλαζαν χρώμα ή τροποποιούσαν επιμέρους χαρακτηριστικά για να μην εντοπίζονται από τις αρχές.

Αστυνομικοί και επιχειρηματίες – κλεπταποδόχοι

Οσον αφορά την εμπλοκή αστυνομικών, τρεις ήδη συγκαταλέγονται μεταξύ των κατηγορουμένων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για ανάμειξη αρκετών ακόμα.

Ο ένας μάλιστα από τους τρεις κατηγορούμενους είναι ανώτερος αξιωματικός και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μια ημέρα πριν την έναρξη της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τα μέλη της «μαφίας» και τα προειδοποίησε για τις επικείμενες συλλήψεις.

Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι και τέσσερις επιχειρηματίες – κλεπταποδόχοι. Αμέσως μετά από κάθε κλοπή ή διάρρηξη, τα μέλη των δύο οργανώσεων επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους κλεπταποδόχους, υποδεικνύοντάς τους σημεία συνάντησης όπου γινόταν η αγοραπωλησία των κλοπιμαίων. Ο ένας μάλιστα από αυτούς, που είχε στο παρελθόν απασχολήσει τις κοσμικές και όχι μόνο στήλες των εφημερίδων προέκυψε ότι προωθούσε τα κλοπιμαία σε κατάστημα πώλησης μεταχειρισμένων ρολογιών στο Κολωνάκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή