Μόσχα: Εκεί όπου η Δύση «παύει»

Μόσχα: Εκεί όπου η Δύση «παύει»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσγείωση, έλεγχος. Ξενοδοχείο, έλεγχος. Εμπορικό κέντρο, έλεγχος. Κάθε κίνηση ανυποψίαστου περαστικού από τη ρωσική πρωτεύουσα συνοδεύεται από «έλεγχο». Από την πρώτη στιγμή η παγωμένη μεγαλούπολη των 17 εκατ. πολιτών μού έδωσε την αίσθηση πως κάθε τι δυτικοευρωπαϊκό παύει να ισχύει. «Η Μόσχα είναι αυθεντική Ρωσία. Η Αγία Πετρούπολη είναι Ευρώπη», λέει η Μοσχοβίτισσα Ιγκορ.

Οι εντυπωσιακά πολλές εκκλησίες γεννούν ένα ερώτημα. Πώς ένας βαθιά θρησκευόμενος λαός υπηρέτησε τόσο πιστά τον κομμουνισμό. Η Ιγκορ σκέπτεται. «Στην πραγματικότητα ο λαός ποτέ δεν απομακρύνθηκε από την πίστη του. Φοβόντουσαν την KGB και δεν εκδήλωναν τη λατρεία τους δημόσια, αλλά όλα γίνονταν μυστικά. Οπως και η βάφτισή μου». Η ευκολία με την οποία οι πολίτες χρησιμοποιούν τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών για να εξηγήσουν καθημερινές περίεργες ιστορίες δείχνει πόσο βαθιά έχει συνδεθεί η υπηρεσία με τη συλλογική συνείδηση. Οι άνθρωποι λιγομίλητοι, σκυφτοί και απόμακροι. Σχεδόν αγέλαστοι γύρω από μεγαλοπρεπή γκρι κτίρια, που προδίδουν τα ψυχροπολεμικά απομεινάρια του σοβιετικού παρελθόντος της πρωτεύουσας. Στο κέντρο το Κρεμλίνο, ενδιάμεσα η Κόκκινη Πλατεία και αντικριστά το νέο κτίριο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τούβλινο κιτρινωπό που κοιτάει απευθείας στο γραφείο του Ρώσου προέδρου. Μπορείς να το δεις, αλλά και να σε «δει» από παντού μέσα στην πόλη. Ολοι οι κεντρικοί σταθμοί του μετρό με τα μάρμαρα και τα αγάλματά τους, τα μωσαϊκά στους τοίχους και στις οροφές με τις επικές σκηνές από την αγροτική ζωή αποτελούν χειροπιαστές εικόνες των σοβιετικών καιρών.

Η Μόσχα είναι πλούσια πόλη και το επιδεικνύει. Μια πόλη που κάποτε φαινομενικά κατέλυσε την ταξική ανισότητα, σήμερα ίδρυσε το πιο σκληρό, ανελαστικό ταξικό κατεστημένο. Πανάκριβα ενοίκια σπιτιών, υπερπολυτελή αυτοκίνητα και ρούχα για λίγους μέσα σε κρατικά εμπορικά κέντρα. Η αφθονία σε χαβιάρι, σολομό και αλλαντικά κάνει μια ακριβή επιλογή προσιτή για τους πολλούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή