Πανευρωπαϊκή ανησυχία για τις συλλήψεις στην Τουρκία – Σε πλήρη εγρήγορση ο Μ. Σουλτς

Πανευρωπαϊκή ανησυχία για τις συλλήψεις στην Τουρκία – Σε πλήρη εγρήγορση ο Μ. Σουλτς

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Γηραιά Ήπειρο μετά την χθεσινή πρωτοφανή κίνηση του τουρκικού καθεστώτος να συλλάβει βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ανάμεσά τους και των δύο ηγετών του. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με μία σκληρή ανακοίνωση για το συμβάν αναφέρει πως «η Τουρκία γυρίζει τη πλάτη στη Δημοκρατία, αμφισβητεί τις αρχές και τη σχέση της με την ΕΕ»  ενώ χαρακτηρίζει τις συλλήψεις ως «ανατριχιαστικό σήμα για τον πλουραλισμό και χτύπημα της Δημοκρατίας στη Τουρκία».

Ο κ. Σουλτς τονίζει ακόμα πως οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εγείρουν ερωτήματα για τη βάση πάνω στην οποία υπάρχει μία «βιώσιμη σχέση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Άγκυρα, αλλά και για τις ίδιες τις «ευρωπαϊκές βλέψεις» της Τουρκίας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια για ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη και μέλος της τελωνειακής ένωσης.

«Οι τουρκικές Αρχές δεν σπρώχνουν απλώς την Τουρκία μακριά από τη Δημοκρατία, αλλά γυρνάνε τις πλάτες τους στις αξίες, τις αρχές, τις νόρμες και τους κανόνες που υποστηρίζουν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Ο κ. Σουλτς μάλιστα αντιμετωπίζει μάλιστα το γεγονός ως «επείγον» και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας κ. Μογκερίνι, τον αρμόδιο επίτροπο κ. Χαν αλλά και τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα της Τουρκίας.

Ανησυχία και από την Γαλλία

Έντονη αντίδραση υπήρχε και από την Γαλλία μέσω του εκπροσώπου του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντά, ο οποίος δήλωσε πως οι συλλήψεις Κούρδων βουλευτών στην Τουρκία αποτελούν πηγή «σοβαρής ανησυχίας» για τη Γαλλία και την κάλεσε να σεβαστεί «το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα» περιλαμβανομένης της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου.

Γερμανία: H Tουρκία δεν μπορεί να φιμώνει την αντιπολίτευση

Νωρίτερα είχε υπάρξει έντονη αντίδραση και από την πλευρά την Γερμανίας με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να αναφέρει πως κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της Άγκυρας να αντιδράσει στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου «όμως αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για τη φίμωση ή ακόμη και τη φυλάκιση της πολιτικής αντιπολίτευσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή