Δεύτερη απομάκρυνση προσφύγων στη Γαλλία

Δεύτερη απομάκρυνση προσφύγων στη Γαλλία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τους χιλιάδες μετανάστες που είχαν βρει καταφύγιο σε αυτοσχέδιο καταυλισμό στο 19ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού απομάκρυναν χθες οι γαλλικές αρχές. Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα, με τους μετανάστες να οδηγούνται σε κλειστά γήπεδα και άλλους χώρους, προτού μεταχθούν σε κέντρα φιλοξενίας, όπου θα αναμείνουν την εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς διέταξε την απομάκρυνση των μεταναστών, λίγες ημέρες μετά τη διάλυση του καταυλισμού της «ζούγκλας του Καλαί», στις ακτές της Βόρειας Γαλλίας.

Στη χθεσινή επιχείρηση συμμετείχαν 600 αστυνομικοί, εξοπλισμένοι με ασπίδες και δακρυγόνα, χωρίς ωστόσο να κάνουν χρήση των μέσων αυτών.

Λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι, στέλεχος της δημαρχίας ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση είχε ολοκληρωθεί και ότι 3.852 μετανάστες απομακρύνθηκαν από τον χώρο κοντά στον σταθμό μετρό Σταλινγκράντ. Περαστικοί και κάτοικοι της συνοικίας εκδήλωσαν χθες τη συμπαράστασή τους στους μετανάστες, χειροκροτώντας τους την ώρα που οι αστυνομικοί τούς οδηγούσαν στα λεωφορεία.

Οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί του Καλαί και του 19ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας, που στέγαζαν συνολικά περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έφθασαν να συμβολίζουν την ολιγωρία της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Από τη μεριά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ έχει δηλώσει ότι περισσότεροι από οκτώ στους δέκα αιτούντες άσυλο θα δουν το αίτημά τους να γίνεται δεκτό.

Ενταση με τη Βρετανία

Την ίδια ώρα, η διπλωματική ένταση μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, με αφορμή το προσφυγικό, έχει κορυφωθεί, με τις δύο χώρες να ερίζουν για το ποιος έχει την ευθύνη για τους μετανάστες της «ζούγκλας του Καλαί».

Σε τηλεοπτικό τους ντιμπέιτ το βράδυ της Πέμπτης, οι διεκδικητές του χρίσματος του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» συμφώνησαν ότι η Βρετανία οφείλει να διαχειρισθεί τους αιτούντες άσυλο στο έδαφός της, αντί να μεταθέτει την ευθύνη στη Γαλλία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή