ΕΛΛΑΔΑ

Νέο «όχι» πρυτάνεων στο ν/σ για μεταπτυχιακά

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Εκπαίδευση

Νέα απορριπτική απάντηση έλαβε από τη Σύνοδο Πρυτάνεων το υπουργείο Παιδείας για το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, αρνούμενη και τη νέα του εκδοχή –μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί της πρώτης– που έστειλε η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου, στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. «Δεν εξασφαλίζει βιωσιμότητα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε όλα τα πανεπιστήμια», λένε οι πρυτάνεις. Ανάλογη των πρυτάνεων, χωρίς να αποκλείεται να είναι και οξύτερη, αναμένεται η θέση της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ, η οποία θα συγκληθεί εκτάκτως την προσεχή Τρίτη, 8 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, στο ψήφισμα που εξέδωσε η έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων ζητεί συνέχιση του διαλόγου ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση, αφού προηγουμένως «διαπίστωσε με απογοήτευση, γεγονός που το επισημαίνει ιδιαίτερα, ότι μετά την κατάθεση των θέσεών της για τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά προγράμματα σπουδών διεκόπη ο διάλογος, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, με την κατάθεση του ν/σ στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή». Δύο είναι τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζει το ψήφισμα κατά του ν/σ: α) έχει την κατεύθυνση της υπερύθμισης και β) δεν εξασφαλίζει βιωσιμότητα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και διδακτορικών διατριβών σε όλα τα πανεπιστήμια. Μάλιστα, οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι «οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές συνδέονται άμεσα με την αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας και τα πανεπιστήμια αποτελούν εγγύηση της λειτουργίας τους και της ποιότητάς στους». Καθώς και η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών έχει τοποθετηθεί αρνητικά στο νομοσχέδιο, καίριας σημασίας για τα ιδρύματα είναι η κατάργηση των διδάκτρων και η καθιέρωση μόνο τελών εγγραφής σε όλα τα μεταπτυχιακά και υπό προϋποθέσεις.

Το ψήφισμα, όπως αναφέρει το προεδρείο της Συνόδου, είναι ομόφωνο. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση –μέσω τηλεδιάσκεψης– υπήρξαν πρυτάνεις που πρότειναν πιο σκληρή γλώσσα, ενώ άλλοι είναι θετικοί στο ν/σ και αμφισβητούν τα περί ομοφωνίας. Φέρεται, μάλιστα, να υπάρχουν 8 «ψήφοι» θετικές (με διαβαθμίσεις) στο ν/σ. Μάλιστα, το υπουργείο απάντησε στη Σύνοδο λέγοντας ότι «το “ομόφωνο” ψήφισμα δεν είναι και τόσο ομόφωνο. Αρκετοί πρυτάνεις δεν συμφώνησαν με το κείμενο». Το υπουργείο ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου των διαφωνούντων πρυτάνεων;

Από την άλλη, το υπουργείο ορθώς επικρίνει τη Σύνοδο στα του διαλόγου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η Σύνοδος, που εκφράζει τη δυσφορία της για τη δήθεν διακοπή του διαλόγου, δεν λαμβάνει υπόψη ότι ο διάλογος ξεκίνησε τον Απρίλιο σε έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων που προκάλεσε η αναπληρώτρια υπουργός. Η Σύνοδος αποσιωπά ότι η διαβούλευση παρατάθηκε ακριβώς, ώστε να δοθεί περαιτέρω χρόνος στους πρυτάνεις να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Η Σύνοδος επιχειρεί με το ανακριβές περιεχόμενο του ψηφίσματος να διαγράψει την απαξιωτική της συμπεριφορά προς την πολιτική ηγεσία με το ψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2016, μεσούσης της διαβούλευσης που παρατάθηκε κατόπιν αιτήματός της. Αφήνει, τέλος, να διαφανεί μια το λιγότερο αδόκιμη άποψη περί διαλόγου, σαν να είναι ο διάλογος μια ατέρμονη συζήτηση χωρίς κατάληξη, που θα διαιωνίζει το υφιστάμενο άναρχο τοπίο».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ