Ιταλία: καταγγελίες για βασανιστήρια σε μετανάστες

Ιταλία: καταγγελίες για βασανιστήρια σε μετανάστες

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Κακομεταχείριση «που σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμεί με βασανιστήρια» υφίστανται πρόσφυγες και μετανάστες στα χέρια της ιταλικής αστυνομίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Η εντύπωση ότι η κακομεταχείριση θα αποτρέψει τις διασχίσεις της Μεσογείου δεν βασίζεται στην πραγματικότητα και σπέρνει τους σπόρους μιας προβληματικής σχέσης των νεοαφιχθέντων με την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σύμφωνα με την έκθεση, Ιταλοί αστυνομικοί χτυπούν με ξύλα όσους αρνούνται να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και τους κάνουν ηλεκτροσόκ με ειδικές συσκευές. Πολλοί γνωρίζουν ότι αν καταγραφούν στην Ιταλία, δεν θα μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο στη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με την οργάνωση, υπεύθυνη για τα βασανιστήρια στα ιταλικά hotspots είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η πίεση της Ε.Ε. προς την Ιταλία να είναι αυστηρή με τους πρόσφυγες και μετανάστες έχει οδηγήσει σε κακομεταχείριση και σε παράνομες επαναπροωθήσεις», αναφέρει η έκθεση. Η έκθεση βασίζεται σε μαρτυρίες 170 προσφύγων και μεταναστών, εκ των οποίων οι 24 υπέστησαν κακομεταχείριση και ηλεκτροσόκ. Η οργάνωση σημείωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει όλες τις μαρτυρίες στις λεπτομέρειές τους. «Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με την υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας», είπε ο ειδικός της οργάνωσης για την Ιταλία Ματέο ντε Μπέλις.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild χθες, βασισμένο σε έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ανέφερε ότι συνολικά 80.000 άνθρωποι κινούνται προς τη Βόρεια Ευρώπη, είτε μέσω Ιταλίας είτε μέσω του βαλκανικού διαδρόμου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή