Ενταση στον καταυλισμό προσφύγων στη Χίο

Ενταση στον καταυλισμό προσφύγων στη Χίο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταραχές ξέσπασαν χθες στη Χίο στον καταυλισμό προσφύγων στη Σούδα, όπου εξαιτίας της πρωινής μπόρας που έπεσε στο νησί πλημμύρισαν πολλές σκηνές όπου διέμεναν οικογένειες. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι «σιγά σιγά ξυπνά στους νησιώτες ο φόβος ότι τα νησιά θα γίνουν το Ελις Αϊλαντ της Ε.Ε.». Στο μεταξύ, αντιδράσεις σημειώθηκαν στις Θερμοπύλες, στα σχολεία όπου έχει προγραμματιστεί από τη Δευτέρα να ενταχθούν 90 προσφυγόπουλα από τον γειτονικό καταυλισμό. Οι γονείς του 6ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας αποφάσισαν χθες, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποίησαν, να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου από τη Δευτέρα, προκειμένου να μην έρθουν προσφυγόπουλα τα οποία, όπως αξίζει να σημειωθεί, θα παρακολουθούν χωριστά μαθήματα μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, σε τάξεις προετοιμασίας. Αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσει και ο σύλλογος γονέων του σχολείου στο Μοσχοχώρι (δημοτικό και γυμνάσιο) –το δεύτερο σχολείο που έχει αποφασιστεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες– προκειμένου να αποφασίσει για τη στάση του.

Ροών συνέχεια

Το τελευταίο 24ωρο στα νησιά έφθασαν ακόμα 156 πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός όσων παραμένουν να ξεπερνά πλέον τις 16.000. Στη Χίο ειδικά βρίσκονται 4.165 άτομα, ενώ το επίσημο hotspot στο νησί χωράει 1.100. Οικογένειες και ευάλωτες ομάδες, περίπου 700 άτομα έχουν μεταφερθεί και διαμένουν σε σκηνές στη Σούδα, περιοχή λίγο έξω από την πόλη, στην οποία δραστηριοποιούνται πολλές ΜΚΟ. Χθες το πρωί ωστόσο, ύστερα από μια ξαφνική μπόρα ο καταυλισμός πλημμύρισε και πολλές σκηνές γέμισαν νερό.

Ο αντιδήμαρχος Γ. Καραμανής δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος καταυλισμός πρέπει να κλείσει, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει ανθρώπους τον χειμώνα. Χθες το μεσημέρι προφανώς υπό την επίδραση της –επιπλέον– ταλαιπωρίας από τη βροχή ομάδες μεταναστών ήρθαν στα χέρια, ενώ σύντομα άρχισαν να χτυπούν ο ένας τον άλλο με μαδέρια. Χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ υπήρξαν και ελαφρά τραυματίες.

Η δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά νησιά όπου υπάρχουν hotspots και όπου πλέον είναι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες για μήνες ανησυχεί και τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Μουζάλα, που ζητεί από τους Ευρωπαίους να αποστείλουν προσωπικό για να βοηθήσει στην επίσπευση των διαδικασιών για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξή του σε ξένους δημοσιογράφους τόνισε ότι πρέπει να ξεκινήσει η κατανομή των προσφύγων και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ένα πρόγραμμα που δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς, ενώ θα έπρεπε να έχουν μετεγκατασταθεί 33.000 πρόσφυγες, μόνο 5.000 ταξίδεψαν για άλλες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή