Η δράση και ο κώδικας της «μαφίας»

Η δράση και ο κώδικας της «μαφίας»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη διάρθρωση και τον τρόπο δράσης της «μαφίας των Ρομά», καθώς και για τον ρόλο στην υπόθεση επίορκων αστυνομικών και επιχειρηματιών – κλεπταποδόχων περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη δικογραφία που συνέταξε για την υπόθεση το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συνδρομή κεντρικών υπηρεσιών της Ασφάλειας Αττικής.

Οι 41 συλληφθέντες και ακόμα 48 συνεργοί τους (δεν συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία) είχαν συγκροτήσει δύο εγκληματικές οργανώσεις, που στο διάστημα της δράσης τους έχουν διαπράξει 300 διαρρήξεις σπιτιών και εταιρειών με λεία εκατομμυρίων ευρώ. Διατηρούσαν σχέσεις εμπιστοσύνης με κλεπταποδόχους για να διαθέτουν τη λεία τους (κοσμήματα, επώνυμα ρολόγια κ.ά.), χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα-φαντάσματα για να μην καταγράφονται οι συνομιλίες τους και διέθεταν «ασυρματιστές» που παρακολουθούσαν τις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. για να αποφεύγουν τυχόν «τετ α τετ» με πληρώματα της Αμεσης Δράσης. Στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις. Για παράδειγμα, φράσεις όπως «πάμε για μπάλα» ή «πάμε βόλτα» σήμαιναν «πάμε για διάρρηξη», αποκαλούσαν «ραδιόφωνο» ή «κασετόφωνο» τον ασύρματο μέσω του οποίου άκουγαν τη συχνότητα της Αστυνομίας, ενώ «Ελληνες» αποκαλούσαν τους πληροφοριοδότες τους.

Οι ίδιοι οι διαρρήκτες είχαν παρατσούκλια όπως «Μαραντόνα» «Παρταούλας», «Μπάμπης Φλου», «Πόντικας» κ.ά. Στα δικαστικά έγγραφα επισημαίνεται ότι τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων είχαν αποκτήσει φήμη στον υπόκοσμο, με αποτέλεσμα κακοποιοί απ’ όλο το εγκληματικό «φάσμα» να έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους υποδεικνύοντάς τους πιθανούς στόχους. Χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα με μεγάλη ιπποδύναμη, τα οποία συχνά μεταβίβαζαν εικονικά σε ανύπαρκτα πρόσωπα, ενώ συχνά τους άλλαζαν χρώμα ή τροποποιούσαν επιμέρους χαρακτηριστικά για να μην εντοπίζονται από την Αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη της μιας ομάδας άλλαξαν το χρώμα ενός «επιχειρησιακού» αυτοκινήτου τους τέσσερις φορές στη διάρκεια ενός μήνα.

Ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα στοιχεία που έχουν προκύψει για την εμπλοκή αστυνομικών στη δράση της «μαφίας των Ρομά». Τρεις ήδη συγκαταλέγονται μεταξύ των κατηγορουμένων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για ανάμειξη αρκετών ακόμα στην υπόθεση. Ο ένας μάλιστα από τους τρεις κατηγορούμενους είναι ανώτερος αξιωματικός και μάλιστα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι την Τρίτη, είκοσι τέσσερις ώρες πριν από την έναρξη της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, ο εν λόγω αξιωματικός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τα μέλη της «μαφίας» και τα προειδοποίησε για τις επικείμενες συλλήψεις. Μάλιστα, μετά τις επίμαχες συνομιλίες, αρχηγικά μέλη των εγκληματικών ομάδων εγκατέλειψαν βιαστικά τα σπίτια τους, παίρνοντας μαζί τους χρήματα και τιμαλφή που είχαν κρυμμένα σε ειδικές κρύπτες.

Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι και τέσσερις επιχειρηματίες – κλεπταποδόχοι. Αμέσως μετά κάθε κλοπή ή διάρρηξη, τα μέλη των δύο οργανώσεων επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους κλεπταποδόχους υποδεικνύοντάς τους σημεία συνάντησης όπου γινόταν η αγοραπωλησία των κλοπιμαίων. Ο ένας μάλιστα από αυτούς, που είχε στο παρελθόν απασχολήσει τις κοσμικές, και όχι μόνο, στήλες των εφημερίδων, προέκυψε ότι προωθούσε τα κλοπιμαία σε κατάστημα πώλησης μεταχειρισμένων ρολογιών στο Κολωνάκι.

Εκαναν πολυτελή ζωή

«Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις ήταν διαρθρωμένες σε δομικό μοντέλο “μαφίας οικογενειακού σχήματος”», δήλωσε στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και προσέθεσε ότι «τα ηγετικά στελέχη του εγκληματικού δικτύου ζούσαν πολυτελή ζωή χωρίς να έχουν επαγγελματική δραστηριότητα ή άλλους πόρους διαβίωσης». Το «παρών» στη συνέντευξη έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή