ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σκληρή στάση από ΤΧΣ έναντι του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Η εμπλοκή στον διορισμό διοίκησης στην Εθνική είναι μια μη αναμενόμενη εξέλιξη, αποτέλεσμα της ασυνήθιστης απείθειας του Δ.Σ. της τράπεζας να ψηφίσει αντίθετα, και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, με την εισήγηση του βασικού μετόχου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Tη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την προσεχή Δευτέρα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με θέμα την άρση της εμπιστοσύνης στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Η απόφαση του ΤΧΣ για την καρατόμηση της διοίκησης της Εθνικής είναι ειλημμένη και μόνον εφόσον παραιτηθεί άμεσα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, το Ταμείο δεν θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης συνέλευσης. Αργά χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του ΤΧΣ κ. Γιώργο Μιχελή για την εμπλοκή που έχει σημειωθεί στο ζήτημα εκλογής νέου προέδρου της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα επιθυμεί να δοθεί γρήγορα λύση στο θέμα, αποφεύγοντας μια έκτακτη γενική συνέλευση.

Η εμπλοκή αποτελεί μια μη αναμενόμενη εξέλιξη, αποτέλεσμα της στάσης του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας να ψηφίσει αντίθετα, και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, στην εισήγηση του βασικού μετόχου. Το ΤΧΣ ελέγχοντας ποσοστό άνω του 40% της τράπεζας είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Εθνικής. Ωστόσο, ορισμένα μέλη του δ.σ. της ΕΤΕ σημειώνουν ότι δεν είχαν σχηματίσει την εντύπωση ότι η υποστήριξη της υποψηφιότητας Θωμόπουλου συνιστά επιλογή ρήξης με το Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης το ΤΧΣ ζήτησε την αναβολή του δ.σ. της Εθνικής, το οποίο συνεδρίαζε για τη συγκρότηση σε σώμα του νέου δ.σ. της τράπεζας και την εκλογή προέδρου. Είχε προηγηθεί το πρωί της ίδιας ημέρας η εκλογή του κ. Παναγιώτη Θωμόπουλου ως νέου μέλους – υποψηφίου προέδρου, αντίθετα στην εισήγηση του ΤΧΣ που είχε προτείνει τον κ. Δημήτρη Τσιτσιράγκο.

Αμέσως μετά τη συντριπτική εκλογή του κ. Θωμόπουλου, το ΤΧΣ αντέδρασε απειλώντας με έκτακτη γενική συνέλευση και καταψήφιση του νέου δ.σ., αντίδραση που όμως δεν εμπόδισε τη διοίκηση της Εθνικής να επιμείνει και να προχωρήσει σε συνεδρίαση του δ.σ. για την εκλογή του κ. Θωμόπουλου που τελικά μπλόκαρε το Ταμείο. Τέτοιας έντασης, άκομψη δημόσια αντιπαράθεση και μάλιστα σε τέτοιο επίπεδο δεν έχει προηγούμενο στον κλάδο και είναι ενδεικτικό της γενικότερης περιδίνησης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Σημειώνεται ότι ο κ. Θωμόπουλος έχει διατελέσει εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΧΣ, το οποίο αντιδρά στην τοποθέτησή του στην ΕΤΕ.

Χθες το πρωί η Εθνική με ανακοίνωσή της έκανε γνωστή την παραίτηση της προέδρου κ. Λούκας Κατσέλη καθώς και των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου και κ. Δημητρίου Αφεντούλη. Παράλληλα, στην ανακοίνωση της τράπεζας σημειώνεται η εκλογή από το δ.σ. με απόλυτη πλειοψηφία νέων μη εκτελεστικών μελών και συγκεκριμένα του κ. Π. Θωμόπουλου, ο οποίος προτάθηκε ως υποψήφιος πρόεδρος, του κ. Claude Piret και του κ. Σπύρου Λορεντζιάδη, σύμφωνα με το αποτέλεσμα διεθνούς ανοικτής διαδικασίας επιλογής. Στην ανακοίνωση της ΕΤΕ δεν έγινε καμία αναφορά στην αντίδραση του ΤΧΣ και στην αναβολή του δ.σ. για τρεις εργάσιμες ημέρες κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών των τραπεζών αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του έτους. Κατά συνέπεια, οι εκκρεμότητες τόσο στην Εθνική όσο και στην Πειραιώς θα πρέπει να «κλείσουν» σε εξαιρετικά περιορισμένα χρονικά περιθώρια.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ