Η αγορά των αρχικών δημοσίων εγγραφών παίρνει μπροστά

Η αγορά των αρχικών δημοσίων εγγραφών παίρνει μπροστά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την όποια νευρικότητα μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, τα σημάδια υποδεικνύουν ανοδική τάση στη δραστηριότητα της αγοράς των νέων εισαγωγών στα χρηματιστήρια (αρχικές δημόσιες εγγραφές ή IPOs) προς τα τέλη του 2016 και το 2017, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα IPO Watch της PwC στην Ευρώπη.

Το υποτονικό ξεκίνημα του έτους συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο, με το χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας να επηρεάζεται αρνητικά από την αναταραχή που προκάλεσε το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά το τρίτο τρίμηνο, από τα 52 IPOs που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη συγκεντρώθηκαν 3,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 65% σε σύγκριση με τα 10,9 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τα 95 IPOs του δεύτερου τριμήνου και πτώση 17% στα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από τα 53 IPOs το τρίτο τρίμηνο του 2015. Το τρίτο τρίμηνο υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερα IPOs που είτε ακυρώθηκαν είτε αναβλήθηκαν στην αρχή του τριμήνου, έπειτα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Οι ηπειρωτικές συναλλαγές κυριάρχησαν στα ευρωπαϊκά IPOs, με το 55% του τρίτου τριμήνου να συγκεντρώνονται από τα IPOs της Nets A/S στο Nasdaq Copenhagen στα τέλη Σεπτεμβρίου, που μάζεψε κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ. Πέντε IPOs στο ιταλικό χρηματιστήριο Borsa Italiana συγκέντρωσαν έσοδα 0,8 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 20% του ευρωπαϊκού συνόλου του τρίτου τριμήνου, καθοδηγούμενα κατά κύριο λόγο από την ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Enav SpA.

Οπως είχε προβλεφθεί, η αβεβαιότητα στην αγορά επηρέασε και τις αγορές του Λονδίνου έπειτα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η κύρια αγορά υπήρξε υποτονική, με το IPO της Hollywood Bowl, ύψους 213 εκατ. ευρώ, στα τέλη Σεπτεμβρίου, να αποτελεί τη μεγαλύτερη συναλλαγή μετά το IPO της Metro Bank 518 εκατ. που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο. Το AIM, ωστόσο, εξακολούθησε να προσελκύει μικρότερες εταιρείες, με έξι IPOs να συγκεντρώνουν έσοδα 62 εκατ. ευρώ, δηλαδή αύξηση 19% όσον αφορά τα έσοδα και 50% όσον αφορά τον όγκο των συναλλαγών του τρίτου τριμήνου του 2015.

Στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017 φαίνεται ότι τα επίπεδα δραστηριότητας IPO θα ενταθούν, καθώς εμφανίζονται νέες ευκαιρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτές περιλαμβάνουν τις Pure Gym, TI Fluid Systems, Misys και ConvaTec, οι οποίες έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους, καθώς και την αναμενόμενη απόσχιση της Telefonica από τον βρετανικό πάροχο κινητής τηλεφωνίας O2.

Στην ηπειρωτική Ευρώπη, η απόσχιση της RWE από τη γερμανική εταιρεία ανανεώσιμης ενέργειας Innogy ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση πριν από λίγες ημέρες, ενώ η Ferrovie Dello Stato Italiane αποτελεί το τελευταίο προγραμματισμένο IPO πολλών δισεκατομμυρίων που προκύπτει από την πρωτοβουλία ιδιωτικοποιήσεων της ιταλικής κυβέρνησης και αναμένεται για το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή