Ασκήσεις ρωσικού αεροπλανοφόρου κοντά στο Καστελλόριζο

Ασκήσεις ρωσικού αεροπλανοφόρου κοντά στο Καστελλόριζο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως έμπρακτη αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας και αρμοδιότητας για κάθε δραστηριότητα που εκτυλίσσεται εντός του FIR Αθηνών γίνεται αντιληπτή από την Αθήνα η άδεια που ζήτησαν οι Ρώσοι, προκειμένου να κάνει ασκήσεις από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 4 το απόγευμα στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελλόριζου το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ».

Πηγές ανέφεραν ότι το ανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύεται για στρατιωτικές ασκήσεις είναι ο 30ός μεσημβρινός, ο οποίος αποτελεί το σημείο όπου συναντώνται τα FIR Αθηνών και Λευκωσίας. Οι λεπτομέρειες έγιναν γνωστές από τη ΝΟΤΑΜ υπ’ αριθμόν Α2414/16 που εκδόθηκε από την Αθήνα και, τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν είχε απαντηθεί (ως είθισται) από την Τουρκία. Στην αεροπορικής φύσης άσκηση θα συμμετάσχουν, κυρίως, ελικόπτερα και αεροπλάνα που μεταφέρονται από το «Κουζνετσόφ», το οποίο θα πλέει ακόμη νοτιότερα από την περιοχή που έχει δεσμευθεί.

Η επίσκεψη Λαβρόφ

Ο συμβολισμός έχει ιδιαίτερη αξία για την Αθήνα και είναι απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται για τυχαία κίνηση εκ μέρους των Ρώσων και μάλιστα μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Αεροπορικές εξορμήσεις από το «Κουζνετσόφ» θα μπορούσαν να γίνουν και δίχως την άδεια των Αθηνών, στα διεθνή ύδατα λίγο νοτιότερα, εντός του αιγυπτιακού FIR. Ο ρωσικός στολίσκος περνά από χθες νότια της Κρήτης με κατεύθυνση προς την Αίγυπτο, με τη –λιγότερο ή περισσότερο– διακριτική παρουσία πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, τα οποία παρακολουθούν την πορεία του «Κουζνετσόφ» από την ώρα που εξήλθε από τα στενά του Σκαγεράκη προς τη Βόρεια Θάλασσα. Παρά την «ψυχροπολεμική» εικόνα η οποία μεταδίδεται από αυτό τον πολυήμερο περίπλου της Ευρώπης, έμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι Ρώσοι και Aμερικανοί έχουν εξασκηθεί επί δεκαετίες σε αυτό το «παιχνίδι» προβολής ισχύος και, παρά τους προφανείς συμβολισμούς, κινούνται αμφότεροι σε πολύ γνώριμα νερά. Τις αμέσως επόμενες μέρες κάποια από τα ρωσικά πλοία θα μετασταθμεύσουν και σε λιμάνια της Αιγύπτου, γεγονός που εκλαμβάνεται και ως κίνηση υποστήριξης της κυβέρνησης Σίσι, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, παρά την έμπρακτη βοήθεια που λαμβάνει τόσο από τη Μόσχα όσο και από την Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή