Τουρκία: Το 2017, οι δίκες των πραξικοπηματιών

Τουρκία: Το 2017, οι δίκες των πραξικοπηματιών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές του 2017 θα ξεκινήσουν οι δίκες όσων κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός εισαγγελέας Αγκυρας, Χαρούν Κονταλάκ. Ηδη, κατασκευάζονται ειδικοί χώροι για να στεγάσουν, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, το πιο περιπετειώδες δικαστικό δράμα στα χρονικά του τουρκικού κράτους, καθώς χιλιάδες στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί λειτουργοί, άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες και κοινωνικοί παράγοντες έχουν φυλακιστεί ως ύποπτοι συμμετοχής στο στασιαστικό κίνημα.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ενοχοποιήσει τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεραπόστολο Φετουλάχ Γκιουλέν και την Aδελφότητά του στην Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος. Τις τελευταίες ημέρες, οι διωκτικές αρχές στοχοποίησαν δύο πολίτες ως οργανωτικούς εγκέφαλους του αποτυχημένου διαβήματος. Πρόκειται για τον λέκτορα ισλαμικής Θεολογίας Αντίλ Οκσούζ και τον επιχειρηματία Κεμάλ Μπατμάζ. Και οι δύο, σύμφωνα με την εκδοχή των εισαγγελικών αρχών, κινούσαν τα νήματα του πραξικοπήματος από την αεροπορική βάση Ακιντζί, στην Αγκυρα, όπου ενεργούσαν ως σύνδεσμοι του Γκιουλέν με τους στασιαστές αξιωματικούς. Πάντα σύμφωνα με τους εισαγγελείς, αμφότεροι διέμεναν στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις δύο ημέρες προ του πραξικοπήματος.

Οπως δήλωσε, χθες, ο γενικός εισαγγελέας Κονταλάκ, οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους βίντεο που πιστοποιεί ότι ο Μπατμάζ βρισκόταν στη βάση Ακινζτί τη νύχτα της 15ης Ιουλίου. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας, ο οποίος κρατείται στη φυλακή του Σινκάν, επιμένει στην αθωότητά του. Ο επονομαζόμενος και «ιμάμης του πραξικοπήματος», Αντίλ Οκσούζ, είχε συλληφθεί από την αστυνομία την 14η Ιουλίου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και παραμένει μέχρι σήμερα ασύλληπτος.

Η τουρκική κυβέρνηση ζητεί επιμόνως από την Ουάσιγκτον την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει στην πολιτεία της Πενσιλβάνια. Το αίτημα εξετάζεται από την αμερικανική δικαιοσύνη και απειλεί να εξελιχθεί σε μείζονα αιτία κρίσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων. Ο ίδιος ο Γιουλέν απορρίπτει κατηγορηματικά ότι είχε την παραμικρή σχέση με τους πραξικοπηματίες, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιοι εκ των οπαδών του να αναμείχθηκαν, εν αγνοία του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή