Μεγάλες προσδοκίες από τους οίκους ευγηρίας

Μεγάλες προσδοκίες από τους οίκους ευγηρίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πολλά υποσχόμενες νέες κατηγορίες επενδυτικών ακινήτων εξελίσσονται οι οίκοι περίθαλψης και φιλοξενίας ηλικιωμένων ανθρώπων, κάτι που ισχύει και με τις κατοικίες που απευθύνονται σε φοιτητές, αλλά και με τα ξενοδοχειακά ακίνητα. Στην περίπτωση των συγκροτημάτων φιλοξενίας ηλικιωμένων, μόνο κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, επενδύθηκαν κεφάλαια της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ποσό που είναι υψηλότερο κατά 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο.

Αυτό αναφέρει σχετική έρευνα της Savills, η οποία επισημαίνει ότι η μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται από τους επενδυτές αναμένεται να οδηγήσει το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν στη συγκεκριμένη αγορά φέτος σε τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 3 δισ. ευρώ το 2015. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τέτοιο που ήδη έχουν αρχίσει να ασκούνται πιέσεις στις αποδόσεις των συγκεκριμένων ακινήτων, οι οποίες κυμαίνονται από 4,4% έως 7,5%, ανάλογα με τη χώρα, την τοποθεσία και την ποιότητα του εκάστοτε ακινήτου. Η Savills εκτιμά ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, καθώς οι αξίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ιδίως για τα ποιοτικότερα ακίνητα.

Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά για τα εν λόγω ακίνητα ήταν η Γαλλία, καθώς επενδύθηκαν συνολικά 878 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε σε απόσταση «αναπνοής» η Γερμανία με επενδύσεις 870 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια 244 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν επίσης στη Μεγ. Βρετανία και 116 εκατ. ευρώ στη Σουηδία.

Στην ανάλυσή της, η Savills αναφέρει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων αναδείχθηκε ως επενδυτικό προϊόν στην αγορά το 2012, όταν τριπλασιάστηκε το ποσό των επενδύσεων, που μέχρι τότε δεν ξεπερνούσε τα 315 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο ετησίως για αρκετά χρόνια. Εκτοτε και μέχρι και το 2015, τοποθετούνται σταθερά περί τα 2,8 δισ. ευρώ ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή