Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ την Τρίτη 8 Νοεμβρίου αποτέλεσε τη βασική κινητήρια δύναμη για τις αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε. Οι περισσότεροι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες σε εβδομαδιαία βάση. Οι επενδυτές, όπως συνήθως συμβαίνει σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, στράφηκαν για ακόμα μια φορά στο «ασφαλές καταφύγιο» των κρατικών ομολόγων, με τους τίτλους μικρής διάρκειας να σημειώνουν τα υψηλότερα συγκριτικά κέρδη. Χαρακτηριστικά, αγνοώντας τις ανακοινώσεις νέων θετικών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς υποχώρησε στα μέσα της εβδομάδας κοντά στο 0,78% για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έπειτα από άνοδο στο 0,90% πριν από περίπου μία εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου λόγω ανοδικής αναθεώρησης των εκτιμήσεων της αγοράς για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τη Fed στην επόμενη συνεδρίαση στις 13-14 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, μετά τις ανακοινώσεις τις τελευταίες ημέρες μιας σειράς ισχυρότερων των αναμενόμενων οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η αναθεωρημένη εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, η αγορά προεξοφλεί με πιθανότητα περίπου 78% το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο έναντι περίπου 69% πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Στις αγορές συναλλάγματος, η αυξημένη αβεβαιότητα λίγες μόνο ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ επηρέασε αρνητικά το δολάριο, με τον δείκτη DXY που αποδίδει την αξία του έναντι των έξι σημαντικότερων νομισμάτων να υποχωρεί σε χαμηλό τριών εβδομάδων, σημειώνοντας απώλειες περίπου 2% από το υψηλό εννέα μηνών που καταγράφηκε στο τέλος του προηγούμενου μήνα παρά τα νέα θετικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ. Επωφελούμενο από τη γενικότερη αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος, το ευρώ βρέθηκε λίγο πάνω από τα 1.1100 δολάρια για πρώτη φορά από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη περίπου 1%, παρά τα στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης για τον μήνα Οκτώβριο που ενίσχυσαν το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Κέρδη παρουσίασε και η στερλίνα, η οποία βρέθηκε κοντά στα 1.2500 δολάρια για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του Κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή