Βερολίνο κατά Πεκίνου με φόντο τις εξαγορές εταιρειών

Βερολίνο κατά Πεκίνου με φόντο τις εξαγορές εταιρειών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριβές στις οικονομικές σχέσεις Βερολίνου – Πεκίνου φαίνεται να προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ να ανακαλέσει την έγκρισή της για την εξαγορά της γερμανικής Aixtron από την κινεζική Fujian Grand Chip Investment Fund. Η κίνηση προδίδει τον εντεινόμενο προβληματισμό του Βερολίνου για την επίθεση φιλίας από τις κινεζικές επιχειρήσεις που βάζουν στο στόχαστρό τους ολοένα και συχνότερα την τεχνογνωσία της Γερμανίας. Οπως προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Dealogic, οι εξαγορές γερμανικών επιχειρήσεων από κινεζικές έχουν φτάσει πλέον να ανακοινώνονται με συχνότητα μία ανά εβδομάδα.

Η αξία της επίμαχης εξαγοράς θα έφτανε τα 670 εκατ. ευρώ, ενώ η Aixtron κατέχει ηγετική θέση στην αγορά τεχνολογίας ημιαγωγών. Ανακοινώθηκε όμως μέσα στο τρέχον έτος, στη διάρκεια του οποίου κατεγράφη ρεκόρ εξαγορών γερμανικών επιχειρήσεων από κινεζικές. Το Βερολίνο είχε ήδη αντιδράσει την άνοιξη, όταν επιχείρησε για πρώτη φορά να εμποδίσει την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική Midea Group.

Στελέχη της κυβέρνησης είχαν προτείνει να σχηματισθεί ευρωπαϊκή κοινοπραξία που θα τη διεκδικήσει ώστε να παραμείνει η Kuka σε ευρωπαϊκά χέρια. Η πρόταση αποδείχθηκε ατελέσφορη και η επίμαχη εξαγορά ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι, με τίμημα 5 δισ. δολάρια. Αυτήν τη στιγμή οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν σχολαστικά την πρόταση εξαγοράς της μονάδας λαμπτήρων και φωτισμών τεχνολογίας LED της Osram Light από την κινεζική Sanban Optoelectronics.

Οι τριβές ανάμεσα στις δύο πλευρές διεφάνησαν στην αρχή της εβδομάδας, όταν μετέβη στο Πεκίνο αντιπροσωπεία της γερμανικής κυβέρνησης που συνόδευε τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Λίγες ώρες νωρίτερα, στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης είχαν καλέσει τον Γερμανό πρόξενο στο Πεκίνο προκειμένου να τους ενημερώσει για την επίμαχη απόφαση του Βερολίνου.

Κι ενώ η γερμανική κυβέρνηση επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας του ανταγωνισμού στη χώρα, ο Κινέζος πρέσβης στη Γερμανία, Σι Μινγτε, διαμαρτυρήθηκε με άρθρο του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung για «τις εντεινόμενες τάσεις προστατευτισμού στη Γερμανία». Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Σι επισημαίνει πως οι επενδύσεις της Κίνας στη Γερμανία αντιπροσωπεύουν το 0,3% του συνόλου των ξένων επενδύσεων στη χώρα και προειδοποίησε ότι «η Γερμανία στέλνει το λάθος μήνυμα στην Κίνα και σε όλον τον κόσμο».

Από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Γερμανία «παραμένει ανοικτή στις ξένες επενδύσεις και ασφαλώς από την Κίνα», αλλά υπογράμμισε την ανάγκη για «θεμιτές επενδύσεις και θεμιτούς όρους παγκόσμιου ανταγωνισμού». Οπως επισημαίνουν πολλοί παρατηρητές, είναι πολύ πιο εύκολο για τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ευρώπη απ’ ό,τι το αντίστροφο. Η αγορά της Κίνας διατηρεί ακόμη καθοριστικούς φραγμούς για τις ξένες επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία για το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έχει αντίστοιχο φορέα με την αμερικανική Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων, που διερευνά κάθε πρόταση εξαγοράς αμερικανικής επιχείρησης από ξένο φορέα, με κριτήριο το αν κινδυνεύει η εθνική ασφάλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή