Το τεράστιο χρέος της Κίνας απειλεί την Αυστραλία

Το τεράστιο χρέος της Κίνας απειλεί την Αυστραλία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διογκούμενο χρέος της Κίνας εγκυμονεί κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Αυστραλίας, καθώς το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της. Σε αυτή την προειδοποίηση προέβη ένας Αυστραλός πολιτικός, την ώρα που η χώρα του γιορτάζει 25 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, η οποία δεν έχει διακοπεί από καμία ύφεση. Το Πεκίνο πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα να είναι ίσως η πλέον εκτεθειμένη χώρα στην επιβράδυνση της Κίνας από οποιαδήποτε άλλη στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Μιλώντας στους Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον τόνισε ότι το χρέος που συσσωρεύουν οι τοπικές διοικήσεις της Κίνας και οι κρατικές της επιχειρήσεις την καθιστά ευάλωτη και ότι θα μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα του. Εχουν προηγηθεί ανάλογες προειδοποιήσεις του ΔΝΤ και άλλων διεθνών οργανισμών, φορέων ή επενδυτών, όπως ο δισεκατομμυριούχος και μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους της Κίνας μπορούν να μεταδώσουν οικονομικά προβλήματα αλλού και να πλήξουν χώρες ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην κινεζική οικονομία.

Η αύξηση των εξαγωγών της Αυστραλίας στην Κίνα ήταν ο παράγοντας που οδήγησε την οικονομία της σε συνεχή ανάπτυξη ακόμη και στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η ανάπτυξη παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, παρά την πτώση που σημείωσαν οι τιμές των εμπορευμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια. Η οικονομία της Αυστραλίας αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 3,3%, έναν από τους υψηλότερους σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Μόρισον εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολιτική των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα της χώρας του, καθότι αποδεικνύονται αντιπαραγωγικά τόσο στην Αυστραλία όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. Ο ίδιος απέκλεισε τον κίνδυνο να σκάσει κάποια φούσκα στην ανάπτυξη περιοχών που αναλαμβάνουν ρόλο εργολάβου στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή