Η επόμενη ημέρα στη «Σουρωτή»

Η επόμενη ημέρα στη «Σουρωτή»

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοντέλο είτε συνύπαρξης είτε συναλλαγής ενδέχεται να χρειαστεί να αναζητήσουν οι δύο νέοι μεγαλομέτοχοι της «Σουρωτής», Coca-Cola HBC και Ιβάν Σαββίδης, εάν η προσπάθειά τους να αποκτήσουν τον έλεγχο του ανθρακούχου μεταλλικού νερού εξελιχθεί όπως μέχρι τώρα. Δηλαδή, αν βρεθούν να ελέγχουν αμφότεροι ποσοστά της τάξης του 30% με 40%. Κύκλοι της αγοράς πάντως εκτιμούν πως η Coca-Cola είναι σε κάθε περίπτωση κερδισμένη, αφού είτε θα επιτύχει τον στόχο της και θα ελέγξει την εταιρεία είτε θα κερδίσει υπεραξίες από ενδεχόμενη πρόταση εξαγοράς του ποσοστού που θα έχει συγκεντρώσει από το σχήμα Σαββίδη. Επιπλέον, αναφέρουν τρίτες πηγές, θα μπορούσε να εξασφαλίσει και όφελος, εάν, ως μέτοχος ή στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας, αναλάβει τη διανομή της «Σουρωτής» σε Ελλάδα και εξωτερικό, αφού το δίκτυό της είναι μακράν ο γρηγορότερος δρόμος προς τα ράφια και τα άλλα σημεία πώλησης Ελλάδας και εξωτερικού. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις δεν μπορούν να προεξοφληθούν ακόμα, αφού παραμένει ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών προς απόκτηση. Εξάλλου, και μόνον η εξασφάλιση της καταστατικής μειοψηφίας (δηλαδή ποσοστό άνω του 33%) προσφέρει ισχυρά διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα. Στην αγορά, βέβαια, κάποιοι απορούν με τη διστακτικότητα πολλών μικρομετόχων να πουλήσουν (όπως και με τις επιλογές άλλων) εκτιμώντας πως η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί συνήθως «ευκαιρία πώλησης που εμφανίζεται άπαξ στον κύκλο ζωής τέτοιων επιχειρήσεων». Αργά ή γρήγορα, πάντως, και οι διάφοροι αυτοδιοίκητοι παράγοντες οι φορείς των οποίων κατέχουν πακέτα ενδέχεται να κληθούν να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις.

Ιδιωτικοποίηση διά… αμφικτιονίας(;)

Με επισπεύδοντα τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη επιχειρείται τώρα να αξιοποιηθεί το κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, που βρίσκεται στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Με πολιορκητικό κριό το Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων, που διοργανώνουν η –εμπνεύσεως του δημάρχου– «Αμφικτιονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων», αλλά και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με την αρωγή του Κινέζου πρέσβη στην Ελλάδα, προχωρά σχέδιο προώθησης τουριστικής επένδυσης από όμιλο κινεζικών συμφερόντων.

Ομως υπάρχουν προβλήματα. Για παράδειγμα, απαιτείται συντονισμός με την Περιφέρεια και τον δήμο, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον σχεδιασμού όμορες εκτάσεις του δημοσίου και να αποχαρακτηριστούν ίσως τμήματα του εθνικού δρυμού, ενώ στην περιοχή υπάρχει και παλαιά ναυτική βάση.

Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει την ενιαία αξιοποίηση, καθώς προηγουμένη βολιδοσκόπηση επενδυτών, αποκλειστικά για το κωπηλατοδρόμιο, φέρεται να προσέκρουσε και στους περιορισμούς χρήσης γης. Ετσι η πρωτοβουλία εμφανίζεται να έχει αφεθεί στον δήμαρχο Μαραθώνα, ο οποίος όσοι γνωρίζουν διαβεβαιώνουν πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Κινέζων.

Το (ολυμπιακό) ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ έχει έκταση 2.000 στρέμματα. Πάντως, στο (ιδρυτικό) συνέδριο που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στο Ζάππειο, η ατζέντα έχει διευρυνθεί, καθώς περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες από την Κίνα θα συναντηθούν με 160 Ελληνες δημάρχους και επιχειρηματίες των δήμων που θα εκπροσωπηθούν.

Τη συνδρομή του Μαξίμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί στην εταιρεία ο ανταγωνισμός από την Gazprom και την κατά 50% θυγατρικής της στην Ελλάδα, «Προμηθέας Γκας», φέρεται να ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος.

Ο ίδιος μετέβη προ 20ημέρου στη Μόσχα, όπου, εκτός από τις διαμαρτυρίες του περί αθέμιτου ανταγωνισμού, έθεσε στην Gazprom και θέμα μείωσης της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς

και θέμα κατάργησης της ρήτρας take or pay.

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ Νο 3

Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιήσει ο ΟΟΣΑ την τρίτη εργαλειοθήκη για τις συνθήκες ανταγωνισμού σε πέντε τομείς. Στους πέντε τομείς περιλαμβάνεται και αυτός των μέσων μαζικής ενημέρωσης, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη σημασία στα ευρήματα και κυρίως στις συστάσεις του ΟΟΣΑ στην παρούσα συγκυρία. Οι άλλοι τέσσερις τομείς των οποίων οι συνθήκες ανταγωνισμού εξετάζονται από την τρίτη εργαλειοθήκη είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι κατασκευές, η μεταποίηση χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων και το χονδρεμπόριο. Η μελέτη θα παραδοθεί επίσημα αύριο από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ριντάρο Ταμάκι στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης σε ειδική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Κρίση και στο ΤΧΣ

Μπορεί η αιφνίδια διοικητική κρίση στην Εθνική Τράπεζα να έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων, ωστόσο εξαιρετικά σοβαρή κρίση ταλανίζει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε με μία ακόμα «καυτή πατάτα» στο χέρι. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Βασίλης Κατσικιώτης, η τοποθέτηση του οποίου ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση, δεν αναλαμβάνει καθήκοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή οφείλεται στην ανατροπή της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τόσο σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος όσο και τη διάρκεια της θητείας. Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η θητεία του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου λήγει στις 30 Ιουνίου 2017, δηλαδή σε μόλις 7 μήνες!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή